“Estem davant d’un problema mundial, perquè no hi ha aigua per a tothom. D’aquesta manera, molta gent es quedarà sense recursos, l’agricultura sense el bé líquid principal i hi haurà menys capacitat per produir aliments”, ha assegurat el catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), Narcís Prat, que ha obert avui la 16a edició dels Debats de recerca, a la sala d’actes de MoraBanc d’Andorra la Vella, amb la presència de diversos investigadors d’Andorra i de fora.

En el capítol de solucions, ha afirmat que “depèn dels casos”, però ha aventurat que Andorra “es quedarà sense neu”. En aquest punt, ha apel·lat a la necessitat d’adaptar-se al “clima d’extrems” actual, posant com a exemple els aiguats de València i la sequera a Catalunya. “Els rius creen grans problemes i per això han de tenir més espai, no només dos parets a banda i banda, amb zones de repòs i parcs inundables”, ha proposat. Així, ha demanat que es replantegi l’urbanisme tenint en compte les crescudes sobtades d’aigua. “S’ha de reflexionar sobre això”, ha insistit.

Prèviament, també ha intervingut la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, que va apuntar que “som en una àrea dinàmica i canviant” en què l’aigua és “imprevisible”. En aquest sentit, ha reclamat que s’ha de fer recerca, perquè és “font de vida” i amb l’increment de temperatures “ara portem més aigua que mai”, ha afirmat. De seguida s'ha afegit a la inauguració dels Debats de recerca el secretari d’Estat d’Educació, Josep Anton Bardina, que ha excusat la presència per problemes d’agenda del ministre Ladislau Baró. “L’escenari és preocupant i inquietant, però no vull ser catastrofista”, ha matisat. A partir d’aquí, “hem d’actuar junts com a país per trobar solucions”, ha demanat. Per últim, ha pres part en l’acte la coordinadora de l’esdeveniment, Marta Fonolleda, que ha aportat que “l’aigua sembla ingovernable però fins a cert punt és gestionable i, en aquest sentit, presenta grans oportunitats”, ha augurat.

La 16a edició dels Debats de recerca continuaran aquest dimarts, a partir de les sis de la tarda i fins a tres quarts de nou, amb la intervenció de sis ponents que abordaran la recerca sobre mamífers, anàlisi de les sèries hidromètriques andorranes, projeccions de canvi climàtic a Andorra, escenaris de canvi climàtic sobre el riu Valira, noves metodologies andorranes i, per últim, trenta-dos mil anys de dinàmica climàtica a Andorra.