El Comú de Sant Julià de Lòria ha fet un replantejament de l’ampliació que es vol fer de l’abocador de terres per fer-ho dins de Naturland i així “renaturalitzar” el parc. D’aquesta manera ho ha avançat el cònsol major, Cerni Cairat, en la reunió de poble que ha omplert la sala Sergi Mas de l’antiga casa comuna. La idea va sorgir de la direcció de l’ecoparc, que enten que amb l’aportació de terres es pot modificar la gran esplanada que acull les atraccions de la cota 1600 i així aquesta s’integri millor al paisatge. D’aquesta manera s’evitarà també la tala de quatre hectàrees de bosc, tal i com estava previst amb el projecte inicial d’ampliació de l’abocador, segons ha assenyalat Cairat.
Lligat a Naturland, el cònsol lauredià també ha avançat que, en el marc de la revisió del pla de viabilitat que s’està fent amb la direcció, es preveu fer inversions a la mateixa cota 1600 de cara a aquesta propera temporada d’estiu.
La presentació que han fet Cairat i la cònsol menor, Sofia Cortesao, a la reunió de poble es titulava Un any de progrés i ha servit per fer repàs dels principals projectes engegats durant aquest primer any de consolat i els que tindran continuïtat al 2025, a més de repassar a grosso modo l’execució pressupostària al tercer trimestre: pels ingressos és “inferior al previst”, reconeixia el cònsol major, que ho ha justificat explicant que no s’han desenvolupat tots els projectes d’obra que hi havia entrats. D’altra banda, les despeses han tingut un “comportament linial”. D’inversions se n’han adjudicat un 25% del pressupostat aquest tercer trimestre i es calcula tancar l’any amb 60% executat. I malgrat tot, el deute propi del Comú s’ha reduït en 600.000 euros, encara que el de les societats participades ha crescut un milió, en part com a conseqüència de la “mala” temporada de neu passada. Sigui com sigui, el nivell d’endeutament però es “manté estable” al voltant del 54% de la mitjana dels ingressos dels últims anys.
Grans projectes
Pel que fa a la feina feta, destaquen especialment les inversions fetes al Centre cultural i de congressos lauredià, que aviat podrà reobrir el vestíbul i els seminaris, a més del bar. En aquest punt, Cortesao ha explicat que la façana, escollida fruit d’un procés participatiu, serà la darrera de les fases constructives i que s’aprofita per modernitzar el logotip i recuperar el nom original de l’espai, com a Centre cultural lauredià.
En l’àmbit cultural, els responsables comunals han avançat que Sant Julià tornarà a acollir el Land’Art, aquest cop a l’Hotel Pol però també exposions descentralitzades pels quarts, i amb el lema Pausa per continuar.
Si es mira al futur, un dels projectes més importants és el dels pisos amb serveis per a la gent gran, el qual es començarà a desenvolupar “a mitjans de l’any vinent”, ha anunciat Cairat. “No és una residència”, sinó pisos que permeten l’autonomia de les persones, i de fet només s’acceptarà fins a un grau tres de dependència com a màxim, ha explicat la cònsol menor.
I un altre projecte destacat és el vinculat a l’Hotel Pol, que es vol convertir en residència universitària i en pisos per a joves, per la qual cosa s’hi han implicat altres actors com el ministeri d’Educació i Universitats, el d’Habitatge, i la pròpia Universitat d’Andorra, entre d’altres, han explicat els cònsols lauredians.
Encara que no sigui un projecte comunal, Cairat també ha parlat del vial, que comptarà amb una rotonda a l’alçada del pont de Molines que permetrà l’accés al centre de Sant Julià, aconseguint així “allunyar el trànsit però garantint la connectivitat”.