L’Oficina de l’energia i del canvi climàtic del Govern, a partir de les dades obtingudes pel Servei Meteorològic Nacional, ha publicat avui el resum climàtic corresponent al mes de novembre que hem deixat enrere, que ha estat “càlid” i “sec”. Així, la temperatura mitjana detectada des de l’estació central de FEDA ha estat de 8,8ºC, un termòmetre que suposa una anomalia de temperatura de +2,5ºC. Amb aquestes xifres, el mes passat ha estat el més càlid des de l’any 1950. Cal recordar que els responsables polítics mundials van acordar que l’augment de la temperatura global no hauria de superar els 2ºC de mitjana en comparació amb el període preindustrial.
Segons el resum climàtic del novembre, les anomalies positives de temperatura han estat constants durant tot el mes, tant en les màximes com en les mínimes. Fins i tot es va arribar a registrar una anomalia de +5ºC el dia 11, amb un fort contrast respecte als dies següents, el 12 i el 13, que van ser els més freds del novembre. A finals de mes, l’augment de latitud de les altes pressions provinents del nord d’Àfrica va deixar dies estables, amb inversions tèrmiques “típiques” de l’època de l’any i una marcada amplitud tèrmica entre el dia i la nit.
Pel que fa a les precipitacions, el mes de novembre han estat molt escasses, sobretot al centre i al sud del país, amb una precipitació acumulada de 21,2 mm i una acumulació màxima de 27,7 mm a l’estació de Perafita. La neu, per la seva banda, ha estat restringida a cotes altes, tot i haver arribat a 1.700 metres de manera testimonial. Aquest fet ha provocat que no s’hagin pogut obrir les estacions d’esquí en la data prevista, el 23 a Ordino Arcalís i el 30 en la resta de camps de neu, ni tan sols amb l’impuls d’inversió de la producció d’innivació artificial. Amb aquesta situació, Grandvalira Resorts treballa amb l’opció de començar la temporada aquest pont de la Puríssima, si les condicions ho permeten.
Per últim, aquest mes s’ha caracteritzat per la circulació recurrent de pertorbacions per l’est d’Europa i el Mediterrani, que van afectar el Principat en forma de vent i baixades de temperatures poc significatives, un fet que va tenir lloc els dies 12, 22 o 25, amb el corresponent avís groc i una velocitat màxima de 140 quilòmetres hora.