El procés de desmuntatge de l’antiga línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig començarà el pròxim mes de setembre i s’enllestirà al cap d’uns cinc mesos, a principis del 2025, segons ha anunciat avui el director general de FEDA, Albert Moles, en un acte al costat d’una de les torres col·locada a l’antic càmping Pla de Canillo, amb la presència dels dos cònsols concernits: Jordi Alcobé, per part canillenca, i Laura Mas, d’Encamp.
El desmuntatge alliberarà espais públics i privats i allunyarà la línia dels nuclis urbans. Les actuacions comprenen la retirada dels cables en els 17 quilòmetres de línia, 93 pilones i altres equipaments accessoris. El cost serà de 2,5 milions d’euros, inclosos en el paquet global de 31 milions destinats per a la nova línia i l’ETR de la Gonarda. Els treballs començaran per la zona de Grau Roig, aprofitant la bona climatologia del setembre, i acabarà per la zona més baixa, a Encamp, per no afectar els camps de cultiu.
Com que es tracta d’una obra “complexa”, segons Moles, “s’ha de protegir perquè no caigui el cable i en certs moments pot haver-hi talls de cinc minuts en la circulació, però la gent que ho fa són professionals especialistes, i ho farem en moments que afecti el mínim possible”, va assegurar. Segons el director de FEDA, “desmuntar-ho és gairebé igual de complicat que muntar-ho”. Baixar les torres es fa amb grues, s’entra amb un camió, es carrega i es marxa, mentre que les torres que estan en zones no accessibles, es retiraran amb helicòpter i tot el material que es recuperi es reciclarà. A més, el projecte contempla la restauració ambiental de les zones afectades i els accessos.
La unió temporal d’empreses (UTE) formada per l’operador francès de transport elèctric, RTE, i la constructora andorrana Cevalls, serà l’encarregada de dur a terme els treballs. Les empreses ja han començat la fase preparativa en col·laboració amb FEDA i aviat duran a terme les visites i càlculs addicionals necessaris per poder actuar des del setembre sobre el terreny.
Voluntat compartida
Pel que fa a la connexió elèctrica entre Andorra i Espanya, llargament anunciada, Moles ha assegurat que “s’està avançant de manera normal i sense problema” en les converses amb el govern espanyol i Red Eléctrica. “La voluntat d’ambdues parts hi és, tot i que no tenim data per concretar-ho, però hi ha un compromís i l’acord hi serà”, ha vaticinat. Un cop hi hagi llum verd, l’obra podria trigar uns tres anys a ser operativa.