Les responsables de l’àrea de Ciències de la terra i de l’atmosfera de l’Eix Muntanya d’Andorra Recerca Innovació (AR+I) han alertat avui que “en qualsevol moment podríem tenir un terratrèmol similar” al que es va produir el 2 de febrer del 1428 al Ripollès –que es va notar a Andorra– d’intensitat 7/8, amb danys als edificis, ja que se solen replicar cada 475 anys (els de 7) i cada 1.975 anys (els de 8). Ara bé, “això no vol dir que ens hàgim d’espantar, sinó que hem de ser coneixedors d’aquest fenomen i estar al més ben preparats possible”, ha afirmat la investigadora Natàlia Gallego. “Si n’hem tingut en podem tornar a tenir, però cal tenir en compte que no es poden predir”, ha afegit.
Ara bé, els edificis estan preparats per si es dona un fenomen d’aquesta magnitud? Segons Gallego, “a Andorra no hi ha normativa sismoresistent, no estem obligats a construir amb aquestes normes, però sí que es recomana fer-ho i entenc que així s’està fent a tots els edificis moderns”.
Tot i aquesta alerta, Andorra és un país de “sismicitat moderada”, amb possibilitat de terratrèmols importants cada bastants anys. Des del 1985 han tingut lloc 203 sismes amb epicentre al país, la majoria de magnituds petites, alguns ni tan sols percebuts per la població. Darrerament hi ha hagut la sèrie sísmica d’Os de Civís, amb un cas que va arribar a 3.8 de magnitud, cosa que va provocar que, per primer cop, “copséssim la por de la població”. Així, els que s’han notat darrerament han tingut l’epicentre per la zona pirinenca, tot i que “ara semblaria que l’activitat s’està reduint”. De mitjana, tenen lloc entre 4 i 5 terratrèmols l’any, però hi pot haver anys sense cap i d’altres amb 10 o 20.
Gallego ha comparegut avui a la seu d’AR+I al costat de l’altra investigadora, Anna Echeverria, i la coordinadora, Laura Trapero, amb l’objectiu de presentar la principal novetat de l’Observatori del Risc Sísmic d’Andorra: l’estrena del web terratremols.ad.
El web incorpora un mapa interactiu que recull la localització dels terratrèmols propers i l’activitat sísmica a temps real, a través de les tres estacions d’AR+I instal·lades a la Rabassa, al pic de Padern i a Santa Coloma. Les estacions formen part de les xarxes sísmiques de Catalunya i França, per copsar la localització de terratrèmols als Pirineus. El portal també inclou la nova enquesta sísmica, que és “més àgil” i per això es pot fer en només cinc minuts. A més, quan les estacions registren un terratrèmol proper que pot ser percebut per la ciutadania, aquesta informació es recull i es difon ràpidament de manera automatitzada a través del perfil de la xarxa X d’AR+I i es publica a l’apartat últimes notícies de la nova web.