La dissetena edició de les Jornades de Cuina de Tardor, que formen part del projecte la Massana Fogons, ja han obert foc. Se celebraran de l’1 al 31 d’octubre i hi prendran part fins a 29 establiments, un rècord de participació respecte a les anteriors edicions. No hi haurà un menú especial per a l’ocasió, com sol ser habitual en aquest tipus d’esdeveniments, sinó un plat estrella, alguns dels quals s’oferiran per separat i altres dins d’un menú. Cada restaurant ho fa a la seva manera. L’objectiu és potenciar el producte local de proximitat i donar vida a la restauració en una època del calendari amb menys visitants.

Un exemple de plat estrella seria el calamar de potera a l’estil Pelayo. És a dir, calamar a la brasa, acompanyat de ceba caramel·litzada i guarnit amb un delicat allioli de tinta. El preu pica una mica, 25 euros, però la veritat és que s’ho val. “Per a nosaltres és una oportunitat per conèixer els nostres companys i col·laborar plegats perquè anem endavant”, ha afirmat el xef del restaurant que ha acullit la presentació, Jou la Borda, de Sispony, Pol Cabanas, acompanyat de les representants del Comú de la Massana, Bet Rossell i Emma Jiménez. Una representació de la resta de cuiners també hi eren presents, i han aprofitat per cuinar plegats els seus respectius plats. Acompanyant el restaurant de Sispony, cal destacar alguns clàssics del panorama gastronòmic massanenc: el Molí dels Fanals, la Borda Eulari, l’Hostal Palanques, Cal Silvino, la Borda Xica, el Món Bohemi o la Minjadora del Sinquede.

Una de les novetats d’enguany és la creació del passaport gastronòmic, que cada comensal haurà de segellar en cada establiment on vagi a tastar el plat estrella corresponent. Així, les persones que arribin als quatre menús tindran de regal una observació astronòmica del cel fosc, una picada d’ullet al projecte Starlight que impulsa la parròquia. A més, el passaport permetrà als organitzadors conèixer el total de vendes i els restaurants que han tingut més acceptació entre els clients.

Les jornades també inclouen un vessant formatiu, amb dos tallers. D’una banda, els showcookings, amb Kattia Juárez, enginyera agrícola i gastroinfluenciadora, especialitzada en gastronomia sostenible, que ensenyarà a elaborar plats a partir de l’aprofitament alimentari. I de l’altra, el taller de barbacoa, amb l’expert en graelles i consultor en sostenibilitat Guillermo Hernández.