iversos problemes vinculats a l’àmbit de l’habitatge, sigui per contractes de lloguer o de subministraments, entre d’altres, han centrat onze de les 67 consultes i queixes ateses el 2024 per la síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell, Anna Martí. D’entre les seves reflexions apuntades en la seva memòria anual, presentada aquest dilluns, ha defensat fer canvis en la política de sòl, tant per fomentar la seva creació i gestió com per fer canvis d’usos en terrenys ja existents. D’altra banda, ha situat els conflictes amb els veïns i el nou model de recollida d’escombraries, amb contenidors intel·ligents que permeten bonificar una part del rebut als que més reciclen, entre els temes més freqüents que ha tractat durant l’any passat.
Pel que fa a l’habitatge, Martí ha citat dos casos persones que s’han vist obligades a marxar d’un habitatge que tenia llogat perquè els havia caducat el contracte, tot i que ha assegurat que en té constància de més. Quant als conflictes de convivència amb els veïns, la síndica ha explicat que molts tenen a veure amb problemes de soroll i que una part important d’aquests està vinculat a l’activitat de bars, restaurants i locals d’oci nocturn. Tot i això, creu que, arran de la pandèmia, s’ha aguditzat la sensibilitat de les persones cap aquest tipus de molèstia.
Un altre dels àmbits on es comencen a registrar cada cop més queixes és el del transport públic, ja que, segons ha explicat Martí, hi ha molt poques freqüències amb Lleida i no n’hi ha cap de directa amb Girona i Tarragona. Del total de 67 actuacions fetes per la síndica el 2024 -5 més que un any abans-, 52 corresponen a queixes i 15 més a consultes. L’espai públic concentra la majoria de casos, seguit de lluny per l’àrea de serveis a les persones i l’administració general. Finalment, del conjunt d’atencions, 43 s’han fet presencialment, 14 més per mitjans telemàtics i 10 més via telefònica.