“Encara hi ha moltes desigualtats que persisteixen avui en dia, però la societat no n’és prou conscient”. Així s'ha expressat avui la secretària general de l’Institut Andorrà de la Dona (IAD), Montserrat Ronchera, que ha comparegut al Consell General, a iniciativa pròpia, per presentar l’informe d’avaluació de la situació de les dones al Principat corresponent a l’any 2023. En el capítol de peticions, ha demanat que als cossos especials s’introdueixi la paritat entre homes i dones, sobretot si es té en compte que actualment ja es recomana el 60-40.

“Si a la societat som 50-50%, doncs hauríem d’estar representats si fa o no fa igual, tot i que és cert que hi ha feines específiques com la construcció que potser no pot ser, però a la policia o als bombers, per exemple, són sectors, com altres, en què es pot equilibrar la balanaça”, ha afirmat. Així, Ronchera ha apuntat la possibilitat d’introduir quotes, amb l’objectiu de promoure la incorporació de dones als sectors masculinitzats i d’homes en sectors feminitzats. Ha posat com a exemple els conductors d’autobusos, un col·lectiu on “abans eren majoritàriament homes”, mentre que “ara de mica en mica anem veient com s’hi introdueixen noies, i pensem que això és molt positiu”. Al mateix temps, ha afegit, en la cura i l’atenció a les persones “són majoria les dones i els homes s’hi haurien d’anar introduint”.

La presentació de l’informe davant la comissió d’Afers Socials i Igualtat, amb una sala plena de dones i amb la presència d’un sol home, també ha servit per reclamar pujar l’edat de consentiment per mantenir relacions sexuals dels 14 als 16 anys. “És una proposta que ja s’ha adoptat a països com Luxemburg, Bèlgica, Països Baixos, el Regne Unit o Noruega, i ha de ser un consentiment expressat de manera clara, cosa que ens pot ajudar en matèria d’assetjament”, ha assegurat.

Tot i que no estava inclosa en l’informe, a darrera hora ha entrat una nova proposta, en aquest cas per part d’una altra de les participants en la comissió: Pilar Armengol, membre de la comissió executiva de l’IAD designada pel Consell General, que ha demanat la prohibició de l’ús del mòbil als centres escolars als menors de 16 anys. Malgrat no fer-la, Ronchera també s'ha fet seva la proposta: “Les més perjudicades en l’assetjament a les xarxes socials o mals usos de les noves tecnologies, són majoritàriament noies”, de manera que “qualsevol mesura com aquesta pot ser bona, segurament ajudaria, tot i que s’ha de treballar des de la transversalitat, perquè afecta tota la joventut”, ha valorat.

En aquest aspecte, l’IAD ha demanaat “normativitzar” sobre la utilització de les dones al sexisme i al ciberassetjament. “Tot això cal anar-ho afinant, perquè tenim unes lleis que es van fer no fa gaires anys, però encara no havia explotat el tema de les xarxes socials”, així que “demanem al Govern i al Consell General que s’ajustin a la realitat”.

La bretxa continua 
L’informe corresponent al 2023 inclou dades interessants, com ara la que fa referència a la bretxa salarial entre homes i dones. En el salari mitjà, les dones cobren el 80,6% dels homes, mentre que al sector privat, el percentatge baixa fins al 74%. En canvi, a l’Administració, la bretxa global és negativa, del 0,28%, tot i que, com més es puja l’escala jeràrquica, s’incrementa fins al -17%.

En oci i lleure, el 35,5% de les noies passen cada dia més de cinc hores connectades a internet, i en el cas dels nois el percentatge baixa un 5%. El motiu: per ser acceptades, mostrar-se com són, no sentir-se soles i fer amics. A més, el 47,5% dels joves enquestats ha accedit a contingut pornogràfic en línia, un consum en què els nois doblen a les noies.

Pel que fa a salut i drets sexuals i reproductius, el SIAD ha atès 35 dones, de les quals 29 buscaven informació sobre l’avortament. De fet, 142 dones residents han avortat a Catalunya durant l’any passat.