Les denúncies per un ús fraudulent de targetes bancàries andorranes produït a l’estranger van augmentar un 20% el 2023. Així, se’n van registrar un total de 790, mentre que l’any anterior n’hi havia hagut 491. Van ser un total de 4.997 els moviments que es desprenen d’aquestes denúncies, −800 més que el 2022. Ara, el que crida l’atenció és que el perjudici total d’aquest ús fraudulent va suposar l’estafa de 514.968,30 euros, gairebé el doble del que es va produir el 2022. Llavors, l’import estafat va ser de 270.902,39 euros. Així es recull en la memòria de l’any passat del departament de policia. 

Segons el cos d’ordre, s’evidencia novament com aquest tipus de delicte no entén de fronteres, i requereix que la ciutadania estigui especialment alerta i segueixi els avisos i recomanacions de les institucions. Igualment, i tal com es recollia en la memòria del 2022, l’augment de les denúncies suposa que les persones són cada vegada més conscients de l’existència d’aquest tipus de delictes, per la qual cosa estan més pendents de moviments fraudulents i els denuncia amb més celeritat.

En la memòria del departament de policia també es consignen les dades que ja s’havien fet públiques a principis d’aquest any sobre els ciberdelictes. I és que si el 2022 s’havien detectat 255 infraccions produïdes dins l’entorn digital, majoritàriament a l’estranger, on algun ciutadà  del Principat es troba involucrat; l’any passat en van ser 189, un 26% menys que el 2022. Els delictes contra la llibertat sexual dins l’àmbit digital van ser els més nombrosos, fins a 87, seguits dels delictes contra el patrimoni (45), la inviolabilitat del domicili i la intimitat (20) i el tràfic jurídic (14), la llibertat (13), l’honor (3) i altres (7).

Toc d’alerta amb la IA
Precisament en relació amb els delictes que es donen en l’entorn digital, des del departament de policia es posa en relleu que els canvis en la tecnologia són constants i accelerats i provoquen que els ciberdelictes també es transformin amb la mateixa celeritat. 
Així, es fa un toc d’atenció sobre l’ús inadequat de la intel·ligència artificial (IA), recolzada per una societat connectada a través de les xarxes socials, que contribueix  a augmentar la vulnerabilitat de la ciutadania contra aquest tipus de delictes.

Una desena d’entitats implicades en la formació
Una desena d’entitats van intervenir el 2023 en la formació dels agents de policia, segons recull la memòria del cos d’ordre. En ocasions aquesta formació es fa presencialment i en altres es fa en línia. L’entitat que més formacions ha impartit ha estat l’Escola Iberpol amb onze. El propi cos i el Govern d’Andorra n’han impartit vuit cadascun. El Cuerpo Nacional de Policia Espanyol n’ha fet cinc i el Cuerpo Criptológico Nacional, quatre. També en va fer quadre la Police Nationale i tres la Gendarmerie Nationale. El cos de bombers en va fer tres i la guàrdia civil espanyola també tres. Finalment, la Cambra de Comerç va impartir dues formacions. De les formacions fetes el 2023 sobresurt la de guies canins, ja que es va reforçar el grup amb tres nous equips d’agent i gos policia.