L’Institut Andorrà de les Dones ha rebut fins ara sis queixes relacionades “amb algun tipus d’imatge o d’anunci que és discriminatori”. Ho va confirmar ahir la seva secretària general, Montserrat Ronchera. De moment, l’experiència en la gestió d’aquestes denúncies és positiva. Així, va explicar que fins ara el procediment ha estat contactar directament amb les empreses o entitats promotores dels anuncis i “han rectificat sense cap mena de problema, amb molt bon esperit de col·laboració i no hem tingut cap problema”. En aquest sentit, afegeix que a partir del moment que els han fet reflexionar sobre la qüestió posant el focus en els aspectes discriminatoris, la resposta, tal com s’ha dit, ha estat positiva i s’han fet els canvis oportuns. 

Ara tenen sobre la taula una sisena queixa que els va arribar dimarts relacionada amb l’organització d’un fòrum econòmic en el qual tots els participants són homes. La promoció de l’esdeveniment a través de les xarxes amb una imatge que conté les fotos dels ponents va despertar les queixes de persones i associacions que s’han traslladat a l’Institut. “De moment encara no tenim una resposta, no sabem com acabarà”, va exposar la secretària general de l’Institut de les Dones. En relació amb això, recorda que si bé l’Institut no fa gaire que ha començat a treballar, “per sort per a nosaltres” sí que hi ha persones que són molt sensibles amb aquest tema. Per això, va celebrar que  els facin arribar aquest tipus de queixes. 

Ronchera va posar en relleu que un dels objectius i obligacions que té l’Institut és justament “fer el seguiment i control d’allò que va sortint a nivell del món de la comunicació i tot el que és el tema de la publicitat i de les denúncies que hi tenen a veure”. Així ho marca la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. D’aquí que si surt un anunci que pot ser sexista o discriminatori, “encara que no sabem quantes persones l’han pogut veure, hem d’actuar-hi igualment”. I “hem rebut moltes denúncies”, va afegir. En concret, en un principi en van rebre 20 de relacionades amb aquest tipus  d’anuncis sexistes i estereotipats. 

Ara bé, Ronchera va matisar que d’aquesta vintena només n’hi havia una que feia referència a una publicitat que estava feta aquí a Andorra, mentre que la resta eren d’origen internacional. Sobre aquesta qüestió, va voler puntualitzar que “moltes de les queixes que els arriben són sobre publicitats que són clarament sexistes o discriminatòries i que ens venen de fora”. Des de l’Institut no es pot fer res contra aquestes publicitats que estan fetes a França, a Itàlia o a Espanya, va matisar, ja que només poden intervenir quan es tracta d’un anunci o una comunicació de producció pròpia; és a dir, feta en mitjans andorrans i des d’Andorra. 

Quant a la recepció de queixes relacionades amb violència de gènere o l’àmbit laboral, Ronchera va recordar que des de l’Institut no es fa atenció directa a la persona, ja que per a això hi ha altres canals als quals recórrer. “Nosaltres estem en una posició global, no  podem fer una atenció individual, però sí que podem fer una acció més col·lectiva”, va concloure.