L'obtenció de productes anticonceptius gratuïts ha estat un dels temes que s'han tractat en el Treball en comissió del 32è Consell General dels Joves que s'ha efectuat aquest dimecres a la nova seu del Consell General. La proposta, impulsada per l'escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp, ha estat acceptada per presentar-se en la sessió de Consell, però difereix d'una obtenció gratuïta perquè es puguin mantenir relacions sexuals sense protecció, sinó que volen donar a conèixer que "els joves han de protegir-se, han de fer les coses amb cap, conscientment i saber que hi ha moments i moments", ha mencionat l'alumna de l'escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma, Elisé Cassione. A més, ha afegit que també s'ha de ser conscient que tant el Govern com el país està per ajudar als joves en tot el que necessitin, així com per protegir la seva salut. Algunes de les altres propostes que s'han treballat durant la jornada matinal de les comissions han estat el temps de descans actiu a les escoles i la regulació estètica de les edificacions.
Un total de 28 representants dels joves i deu suplents, amb l'ajuda de vuit presidents de comissions i tres secretaris de comissions, han treballat sobre les propostes de lleis que es portaran al 32è Consell General dels joves, que està previst que se celebri el pròxim 9 d'abril. Dividits en tres comissions, els joves que seran consellers per un dia han estudiat, treballat, elaborat i debatut sobre temes que els preocupen. Alguns d'aquests temes, com la regulació estètica de les edificacions al país, han sobtat als mateixos consellers, ja que "han posat sobre la taula el dret i l'accés a l'habitatge, i no a l'habitatge de luxe, sinó per les persones que vivim i treballem al país", ha explicat la presidenta suplent del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués.
Per la seva banda, la presidenta de la comissió tres del treball en comissió del 32è Consell General dels joves, Sílvia Riva, ha assegurat que els joves venen "molt preparats". "Tots els centres fan molt bé la seva feina a l'hora d'impulsar les proposicions que arriben en comissió i són molt conscients d'en què consisteix el treball legislatiu", ha expressat, afegint que defensen les propostes de forma "molt coherent, molt sorprenent atès a la seva edat i molt madura". En aquest sentit, els joves són conscients del que s'ha de fer per arribar a l'objectiu, però també són coneixedors que els recursos no són il·limitats i l'acció ha d'anar amb unes partides pressupostàries associades que estiguin acord amb les necessitats i els recursos disponibles.
A més, també han tractat temes que els hi afecta a ells de forma directa com el descans actiu entre les classes, on els joves han declarat que, en alguns centres educatius, el temps és escàs o inexistent, i que això fa que "augmenti l'estrès", ha mencionat Mahir Benchluch, alumne de l'escola andorrana de segona ensenyança d'Ordino. La comissió no ha demanat reduir les hores lectives, sinó "que en altres sistemes o països el temps d'escola és menor i demanem tenir alguna pausa per tenir el temps lliure i trencar amb l'estrès diari", ha expressat. Just aquesta proposta s'ha treballat de forma adaptada a cada sistema i centre educatiu on, inicialment, s'ha concordat una pausa de quinze minuts cada tres hores de classe, però s'ha acabat adaptant. "Hem acabat consensuant que cada centre escolar, a través de la comissió escolar, arribaria amb un consens per escollir la planificació cada quant s'establirien les pauses i quins espais, ja que també s'han parlat d'activitats d'esbarjo, a l'interior o a l'exterior", ha explicat la secretària de la Sindicatura, Maria Àngels Aché.
L'experiència, però, no només està servint als consellers per veure com la pròxima generació de consellers es comença a desenvolupar, sinó també als joves, que veuen tot el treball que s'ha de fer per poder proposar una llei per a la seva posterior aprovació o refutació.
Els tres temes esmentats són els que s'han treballat durant les primeres hores de la jornada i, després de la pausa cafè, s'ha treballat en tres altres propostes de llei enfocades al foment dels coneixements de la cultura andorrana i d’altres cultures; la creació d’un carnet d’estudiants d’ESO, batxillerat i formació professional d’Andorra; i al foment de projectes col·laboratius intergeneracionals per a la perseveració del patrimoni cultural.