El Tribunal de Comptes considera que la constitució de la societat Snowlab SLU, de caràcter mercantil, per part de la Fundació privada del sector públic Andorra Recerca i Innovació “seria contrària” a la pròpia Llei de creació de dita fundació. Segons es posa de manifest en l’informe del Tribunal de Comptes sobre l’entitat corresponent al tancament de l’exercici 2022, d’una banda la llei de la fundació “no preveu que aquesta pugui dur a terme la seva activitat mitjançant la constitució de societats mercantils o altres ens que en depenguin”, i malgrat que la llei esmentada permet la participació de la Fundació en societats mercantils, cal que l’objecte d’aquestes persegueixi la consecució “de fites anàlogues, compatibles i complementàries” amb la seva. “Supòsit que no es dona en bona part de l’objecte de la societat que s’ha promogut”, segons el Tribunal de Comptes.

Des d’Andorra Recerca i Innovació es defensa que la llei que crea la fundació diu que “pot participar en altres entitats públiques i privades de qualsevol naturalesa jurídica, nacionals, estrangeres o internacionals, encara que es tracti de societats mercantils” si l’objecte és similar o complementari al de la fundació, i s’afegeix que els seus estatuts, que tenen “rang de llei”, estableixen que pot constituir altres entitats. Així mateix, exposa que entre les fites de la fundació hi ha “contribuir a la diversificació de l’economia andorrana i al desenvolupament d’una economia del coneixement mitjançant la prospecció i l’exploració de noves oportunitats de negoci en àmbits innovadors i tecnològics”, i és justament en aquest que s’adscriu Snowlab, doncs en l’execució del seu objecte “està desenvolupant i explotant una nova oportunitat de negoci en àmbits innovadors i tecnològics, tot i contribuir a la diversificació de l’economia andorrana”. “No hi ha cap mena de dubte que la constitució de la societat mercantil Snowlab SLU es va constituir per a la consecució d’una finalitat o fita anàloga a la indicada finalitat o fita d’ARI”, conclou en les seves al·legacions la fundació, que complementa que la constitució de l’empresa va ser autoritzada per un notari. Des de Snowlab es treballa en dues línies enfocades a la millora de l’eficiència en la gestió i la planificació de la neu a les estacions d’esquí.

Aquesta és una de les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes, que especifica que no es va auditar la societat mercantil perquè es va crear el 20 de juliol del 2022, participada al 100% per la fundació ARI amb un capital social de 40.000 euros i un exercici econòmic de l’1 de juny al 31 de maig de cada any, per tant al tancament del 2022 (31 de desembre) no es disposava de cap tancament comptable de la societat.

Debilitat de control 
El Tribunal de Comptes també posa de manifest la “debilitat de control intern” en haver-hi un compte bancari a nom de la fundació Actuatech, que es va acabar integrant a ARI, del qual la nova fundació no en feia la gestió pertinent. Aquest compte, que finalment es va tancar a finals de gener del 2023, presentava “un saldo erroni” de 3.360 euros, ja que no s’hi havien comptabilitzat operacions al llarg de l’exercici per un import global de 1.465 euros, fent que el resultat de l’exercici i l’efectiu i equivalent a l’efectiu estiguessin “sobrevalorats”.

Més enllà, el Tribunal de Comptes també assenyala que, d’acord amb l’article 17.1 de la Llei del pressupost per a l’exercici del 2022, un cop aprovada la liquidació de comptes s’hauria de “retornar al Govern els ingressos obtinguts amb la transferència i no utilitzats durant l’exercici pressupostari”. Segons els auditors, la fundació hauria de “minorar el resultat de l’exercici i el d’exercicis anteriors per les quanties que s’haurien de reconèixer a favor del Govern pels imports a reintegrar”, o en cas de ser autoritzat pel Govern, “aplicar-los al finançament de les activitats d’exercicis posteriors”. Segons l’ARI, però, “el resultat pressupostari sobrant correspon a la part d’ingressos que provenen del finançament d’Andorra Telecom i de FEDA, destinats a l’execució dels projectes d’ARI”.

Finalment, encara que l’informe detalla algunes altres irregularitats menors, també posa de manifest que “s’ha retribuït als seus treballadors per un concepte no emparat en cap normativa” i que “aquesta circumstància s’ha trobat en la retribució de la part de les incapacitats temporals no cobertes per la CASS”.