La Federació d’Associacions de la Gent Gran es mostra insatisfeta amb del conveni que el Govern va signar dimarts a la tarda amb el Col·legi de Podòlegs sobre les sessions de podologia per a la gent gran, el contingut del qual han conegut a través dels mitjans de comunicació, va declarar el seu president, Simó Duró: “No en sabíem res”. De fet, durant el dia d’ahir van estar esperant que el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior es posés en contacte amb ells per explicar-los què recull exactament aquest acord de col·laboració.
Pel que han sabut, va explicar Duró, la majoria de les demandes que van fer al Govern “no s’han respectat”. Quant al nombre de sessions subvencionades, n’havien demanat tres i no dos, com s’ha acordat. “Dos és molt poc”, va constatar.
Pel que fa al preu de les sessions, “havíem parlat de 19 euros i no d’una forquilla entre els 18 i els 30 euros”. Precisament, sobre aquesta qüestió, la presidenta del Col·legi de Podòlegs, Marta Vidal, va voler remarcar que la rebaixa del preu mínim fins als 18 euros és una qüestió que es deixarà a criteri de cada professional, perquè tal com diu el comunicat de Govern, “el preu de les sessions s’ha d’ajustar a les tarifes del Col·legi, però els podòlegs podran establir un preu inferior que es podrà rebaixar fins als 18 euros per sessió”. Encara amb relació al preu, el que sí que s’ha respectat és la subvenció de 10 euros addicionals a la cobertura de la CASS per part de Govern, va assenyalar Duró. En canvi, la Federació de la Gent Gran havia demanat que la CASS hi aportés una mica més; en concret, de 4 a 5 euros, en comptes dels 3 actuals. Duró també va recordar que aquesta subvenció de les sessions de podologia s’havia de fer extensiva a totes les persones grans “que ho necessiten”, i no només a les que són beneficiàries de la pensió de solidaritat. Per a Duró tampoc no té gaire sentit que aquestes persones hagin d’anar a buscar els tiquets per a les dues sessions anuals, perquè “ells ja saben qui són” els qui perceben aquesta pensió.
Duró va insistir que el conveni també hauria d’haver recollit la diferència entre podologia i pedicura. Igualment, va emfatitzar que aquestes demandes “s’arrosseguen des del 2003”.
Entre 800 i 900 persones es beneficiaran d’aquest conveni, va dir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. També va anunciar que la seva entrada en vigor serà “immediata”.
El PS diu que el conveni és “insuficient” i evidencia que DA “no escolta” la gent gran
El Partit Socialdemòcrata (PS) considera del tot “insuficient” el conveni signat entre el Govern i el Col·legi de Podòlegs per a l’atenció a la gent gran anunciat dimarts pel ministre candidat Xavier Espot. Així, el cap de llista per a les eleccions generals, Pere López, ha remarcat que la demanda de la Federació d’Associacions de la Gent Gran no es compleix, ni de lluny, amb aquest acord, com evidencien les declaracions realitzades pel seu màxim representant i, per tant, que “DA no els escolta”. Segons el PS, el conveni preveu que els padrins que siguin beneficiaris d’una pensió de solidaritat tindran una subvenció de 10 euros (del total de 18 que costarà) per a dues visites anuals al podòleg. Des de la formació, es considera la mesura clarament “insuficient” si es té en compte que fa molts anys que reclama la gratuïtat del servei donada la importància que aquests tractaments tenen per poder disposar d’una bona qualitat de vida.
López ha posat en relleu que “fa molt temps” que des de les associacions de gent gran es feia aquesta reclamació i ha lamentat que, al final, “el que fa Govern és tot just un pedaç, molt per sota del que els nostres padrins esperaven”. Així, ha denunciat que això és una nova mostra “de la manca d’escolta que des de DA, i en especial, des del ministre candidat hi ha pels nostres padrins”, a qui, al seu entendre, “es torna a menystenir” amb una mesura “molt llunyana del que realment estaven demanant”. També ha criticat que Espot hagi aprofitat la signatura del conveni “per fer-se una foto que queda molt bé als mitjans però que no resol els problemes de la gent gran”. En aquest sentit, ha recordat que són vàries les demandes del col·lectiu que han trigat anys a ser escoltades i implementades, com ha passat amb el règim del tercer pagador o que encara estan pendents com la d’una tretzena paga per a aquells pensionistes que, malgrat haver cotitzat 35 anys, cobren una prestació de jubilació per sota del salari mínim.