Amb l’objectiu de millorar l’atenció als pacients que han patit una lesió medul·lar o un dany cerebral després d’haver rebut tractament a l’hospital de referència en aquestes patologies, l’Institut Guttmann, el Govern i aquesta fundació van signar ahir un acord que ve a renovar i reforçar el conveni assolit el 2008. El document s’emmarca en la reforma del sistema de Salut i Benestar i ha de permetre fer un pas endavant en la qualitat assistencial que reben aquestes persones un cop retornen al Principat, que és una de les prioritats, segons va destacar la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. Això es materialitzarà amb la formació que experts de la Guttmann oferiran a professionals que formen part de la xarxa sociosanitària andorrana encarregada de la cura o el manteniment d’aquests pacients una vegada són donats d’alta del procés rehabilitador.
Així mateix, l’acord recull que les dues parts mantindran reunions periòdiques i compartiran coneixements i protocols per garantir la continuïtat assistencial dels malalts. Aquest fet permetrà que s’assegurin els estàndards de qualitat avui exigibles en neurorehabilitació. Això es podrà fer de forma presencial o a través de les noves tecnologies. Avui, les persones ateses a l’Institut Guttmann ja són tractades al Principat quan surten “però s’ha d’intensificar”, va dir el director gerent de la fundació, Josep Maria Ramírez. En aquest sentit va destacar el potencial que tenen els professionals del país i que les formacions es poden estendre a tot tipus de personal com ara infermeres, fisioterapeutes o logopedes, “i a poc a poc anar teixint un entramat que ofereixi un bon servei en neurorehabilitació”. L’objectiu és desenvolupar un centre sobre la matèria a Andorra, fet que no ha de passar per la construcció d’una estructura nova sinó per la creació d’un equip de professionals, va dir Rodríguez.
L’acord també preveu facilitar la incorporació d’investigadors andorrans a projectes de recerca que es realitzen a l’institut i estudiar la possibilitat d’assolir una doble titulació entre la Universitat Autònoma de Barcelona (l’Institut Universitari de Neurorehabilitació Guttmann està adscrit a aquest centre) i la Universitat d’Andorra. Per altra banda, també inclou l’assessorament de la institució catalana en els projectes de reorientació de centres i pràctiques amb capacitat d’introduir les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
A més, l’Institut Guttmann oferirà el programa Game over, no te la juguis, adreçat a sensibilitzar els joves per prevenir els accidents de trànsit. Això es durà a terme a través d’accions a les escoles públiques d’ensenyament secundari. L’acord també fixa que aquesta institució col·labori, sempre que li sigui possible, en els projectes socials impulsats pel Govern i que tinguin per objectiu sensibilitzar la societat a l’entorn de la discapacitat i la igualtat d’oportunitats.
Finalment, es preveu unes addendes a aquest conveni marc que regulen les tarifes de les persones que hi són derivades, així com el contracte de contraprestació per a les formacions. Cada any, la Guttmann acull uns 30 usuaris d’Andorra.
Accés gratuït a Naturlàndia per als seus usuaris
També ahir, l’Institut Guttmann va signar un conveni amb Camprabassa que permet a tots els usuaris de les associacions de persones amb discapacitat de Catalunya representades al consell social del centre (unes 3.000 persones) accedir a Naturlàndia gratuïtament. El parc podrà acollir les sortides o estades que organitza l’Institut Guttmann ja que, segons va explicar la cònsol major laurediana, Montserrat Gil, “més del 80% de les activitats i instal·lacions del parc són accessibles per a persones amb discapacitat”. L’institut va destacar Naturlàndia com a exemple de turisme accessible.