La Justícia treballa en un nou protocol d’atenció a les víctimes de violència de gènere, que si tot va bé ja serà d’aplicació abans de l’any que ve. L’objectiu és millorar l’acollida i la protecció d’aquestes persones a la Seu de la Justícia, ja que fins ara es trobaven una “mica desemparades” i sovint havien de repetir explicacions diverses vegades fins ser ateses per qui correspon, ha explicat el fiscal adjunt, Ivan Alís. Aquesta és una de les millores que s’han treballat en l’àmbit de la Justícia fruit de la Taula de treball de professionals d’intervenció en violència de gènere que es va constituir ara fa un any sota la coordinació de l’Institut Andorrà de les Dones (IAD), les conclusions de la qual s’han donat a conèixer just abans de la celebració, el proper dilluns 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.
La Taula es va crear amb l’objectiu de revisar els diferents protocols que s’activen en cas de violència de gènere i domèstica, ja que s’havien detectat algunes “mancances” i “petits desajustaments”, i treballar amb els diferents actors i institucions que hi intervenen perquè tot “acabés d’encaixar”. Segons la secretària general de l’IAD, Montserrat Ronchera”, l’atenció a les víctimes de violència de gènere “és un engranatge i no hi pot haver cap buit”. És per això que al llarg del darrer any s’ha fet una feina a nivell intern, entre totes les institucions implicades -des de la Batllia i la Fiscalia fins a la Policia, el SAAS i el propi Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere, i amb la participació de psicòlegs, metges, advocats i les pròpies víctimes- per revisar-ho tot i fer millores. Tots hi han “participat des de la seva vessant professional”, i ha estat un treball que ha servit per arreglar “aquelles coses que no podíem captar”, ha explicat la representant del SAAS a la Taula, Maria Alaminos.
Entre d’altres conclusions i propostes de millora, destaca també en l’àmbit judicial, l’extensió de l’ús de la prova preconstituida per als casos de violència domèstica. Això és, que les víctimes no hagin de repetir múltiples vegades la seva declaració, la qual cosa les revictimitza, i que amb un sol cop, en fase d’instrucció, i on puguin intervenir tots els actors del procés judicial (batlle, fiscal, advocats i presumpte agressor, encara que en una sala separada d’on hi ha la víctima) n’hi hagi prou i serveixi com a prova per a la vista oral.No és res de nou, ja s’aplica en casos de menors d’edat víctimes de delictes sexuals i de violència, però cal que quedi ben recollit en el codi de procediment penal, la modificació del qual s’està liderant des del Ministeri de Justícia i Interior, en quins casos es pot utilitzar la prova preconstituida i com. Aquesta proposta dona resposta al que recomanen organismes internacionals, com el Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers les dones (Cedaw per les seves sigles en anglès) de les Nacions Unides.
Una altra de les propostes fetes passa per establir un torn d’advocats d’ofici especialitzats en casos de violència de gènere, i afavorir que les víctimes tinguin el mateix lletrat per a totes les qüestions legals que derivin del seu cas. Des del Col·legi d’Advocats d’Andorra (Cada) ja s’ha plantejat i demanat al Govern que se subvencioni aquest servei, que evitaria que les víctimes “hagin d’explicar sis vegades a persones diferents pel que han passat”. I oferir aquest servei de torn específic d’advocats de guàrdia, caldria que els lletrats estiguessin formats en matèria de violència de gènere i domèstica i que aquesta formació s’oferís des del país, segons ha defensat la tresorera del Cada, Marga Marticella.
De fet, una altra de les propostes sorgida de la taula de treball és la creació d’una formació específicica per als professionals que intervenen en violència de gènere, “transversal” i incloent els diferents punts de vista -jurídic, social, de salut, psicològic i pedagògic-, que ja s’ha plantejat a la Universitat d’Andorra i que podria ser una realitat de cara a l’inici del proper curs acadèmic.