Continuen les reunions del Consell Consultiu prèvies a les tasques de redacció del Pla d’Ordenació i Urbanisme de la Massana. La cinquena sessió, que s'ha centrat en patrimoni i medi ambient, amb l’objectiu de posar sobre la taula la diagnosi de la situació actual i la necessitat que el nou planejament urbanístic incorpori mecanismes de protecció i revalorització, ha posat punt i final a la fase de diagnosi. Les sessions de diagnosi han tractat cinc àrees temàtiques: espais lliures i equipaments, mobilitat, habitatge, activitat econòmica, medi ambient i patrimoni i paisatge. A partir d’ara, l’equip tècnic elaborarà el document de bases del pla, l’esborrany del qual també es presentarà al Consell Consultiu perquè pugui ser debatut.
Durant la primera part de la reunió d’aquesta tarda s'ha fet una introducció del marc legal en l’àmbit del patrimoni i del catàleg de béns integrats al patrimoni cultural d’Andorra, amb una descripció específica dels elements protegits per l’actual POUP de la Massana. En una segona part de la sessió s'han explicat els aspectes medi ambientals que afecten el POUP i, en particular, a aquells que fan referència a la planificació i prevenció dels temes de risc d’incendis, tecnològics, geològics i hidrològics.
Els membres del Consell Consultiu han coincidit amb la voluntat d’establir mecanismes per protegir el patrimoni i el medi ambient tant des del punt de vista cultural com natural. S'ha fet especial incidència en la preservació dels cascos antics, potenciant la rehabilitació, la conservació i les activitats tradicionals. També s'ha posat sobre la taula la necessitat de reforçar els elements singulars del territori, com poden ser les construccions de pedra seca, i de fomentar la convivència de les zones urbanes amb els elements naturals com el riu i els seus entorns.
“Hem vist que tots els que hem compartit la fase consultiva estem d’acord en què volem la màxima protecció pel nostre patrimoni. Han estat cinc reunions molt profitoses en les quals hem reforçat el convenciment que el POUP actual precisa una revisió per establir mesures més restrictives del creixement i criteris que ens reconnectin amb la nostra identitat”, ha fet balanç la cònsol major, Eva Sansa.