La quarta edició de la Pitavola del Comapedrosa se celebrarà el cap de setmana del 12 i 13 d’octubre coincidint, com sempre, amb l’aniversari del Parc Natural del Comapedrosa. L'esdeveniment servirà per posar en valor el Parc de les Tres Nacions que, a més del Comapedrosa i Sorteny, inclou els parcs de l’Arieja i Alt Pirineu, alhora que donarà a conèixer oficis antics. En aquest sentit, un dels atractius d'enguany del mercat, que se celebrarà a Arinsal, serà la construcció d'una carbonera, que s'encendrà durant la inauguració, i permetrà veure tot el procés fins a l'extracció del carbó.

Tal com explica el cònsol menor, Roger Fité, la Pitavola del Comapedrosa va néixer amb l’objectiu de convertir-se amb el mercat de muntanya dels Pirineus, crear un comerç de proximitat amb productes artesans i locals, donar a conèixer els oficis antics i dinamitzar el poble d’Arinsal. 

A més de la construcció de la carbonera, la Pitavola comptarà amb una exposició de bestiar, que portaran quatre ramaders de la parròquia. En total hi haurà quinze cavalls, vuit ovelles i cinc vedells, alguns del quals han nascut aquest estiu a les pastures de Setúria. De fet, tots els caps de bestiar han passat els darrers mesos peixent a les muntanyes massanenques i durant els mesos més freds estaran estabulats a les granges.

El mercat comptarà enguany amb una trentena de parades de productes artesanals, que van des de la mel, vins i olis, bolets, roba de cotó, joies, decoració i diferents productes gastronòmics.

Pel que fa al carrer dels oficis, enguany s’incorpora una cardadora de llana, el Talleret del Clot, que se sumarà al forjador, el cisteller, el bufabor de vidre, la ceramista i el tallador de fusta.

Com ha explicat la cap de Medi Ambient, Eva López, la Pitavola compta amb un ampli ventall d’activitats de descoberta del medi natural, com sortides d’orientació i per buscar bolets, observacions astronòmiques i un planetari amb projeccions sobre l’espai.

La part més lúdica estarà a l’espai del Niu, amb actuacions de grups del país i servei de bar. A més, la Pitavola compta amb un destacat component gastronòmic, ja que torna la ruta de la tapa, amb un recorregut pels establiments d’Arinsal que prepararan tapes creatives per a l’ocasió.