Les iniciatives legislatives, com ara la llei que ha de modificar el Codi de Procediment Penal, són claus  per acabar d'agilitzar els processos judicials i s'hauria de fer "el més aviat possible". Així ho ha posat avui en relleu el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Josep Maria Rossell, durant la presentació del balanç dels primers sis mesos al capdavant de l'organisme. I és que no pot ser, al seu parer, que les instruccions siguin "llarguíssimes" i es dilatin en el temps per comissions rogatòries que no arriben o proves pericials que no s'acaben de portar a terme. És per aquest motiu que considera que els períodes d'instrucció s'haurien "d'escurçar". "No pot ser -ha emfasitzat- que una persona estigui esperant 10 o 20 anys que surti una sentència i se li arruïni la vida".

De fet, pel que fa al pla de xoc de la Justícia, ha assenyalat que de les 25 places de nova creació previstes, en queden 13 d'oficials de Batllia per cobrir, que ja han presentat candidatures i estan a l’espera que comencin les proves. Segons Rossell, això no vol dir, però, que no se n'hagin de convocar de noves més endavant. A l'augment de recursos humans s'hi ha de sumar la implementació de l'expedient electrònic judicial, que es farà efectiva "sí o sí" el mes de febrer del 2025, tal com es va anunciar, ha reblat el vicepresident del CSJ, Antoni Fiñana. Uns instruments que han de servir per accelerar els procediments però que necessiten d'aquesta millora de les eines processals.

Quant a les inspeccions realitzades durant aquest temps a la Batllia amb motiu de "dilacions indegudes" en el procediment en el transcurs dels tres darrers exercicis judicials , tant Rossell com Miñana han posat en relleu que l'objectiu de les mateixes ha estat determinar les causes i sobretot "el moment processal en el qual s'ha produït el retard". Tot i que encara, han d'acabar d'analitzar aquests motius, sí que el president del CSJ ha apuntat que poden venir donats per baixes laborals, manca de recursos humans suficient o la complexitat de les causes. També per alguna negligència, però "la voluntat -ha insistit- no és obrir expedients disciplinaris sinó aportar solucions".

D'altra banda, en relació amb les accions previstes pel CSJ abans d'acabar l'any, Rossell ha assenyalat la signatura del conveni amb els comuns per a la posada en marxa de l'expedient electrònic, la redacció del pla d'igualtat, la constitució de la comissió tècnica que ha de vetllar pel compliment del codi ètic i el tancament del pla de xoc, entre d'altres. També ha destacat els esforços per millorar l'estadística judicial a partir de la renovació del conveni amb el Consejo General del Poder Judicial. Així, ha anunciat que ja s'ha començat a treballar en la creació del centre de documentació judicial. En aquest sentit, abans d'acabar l'any s'espera tenir enllestida l'anonimització de dades i es preveu que el cercador de jurisprudència sigui una realitat de cara a l'any que ve.