La Seu d’Urgell ha estrenat aquest cap de setmana la primera edició del pessebre vivent, una iniciativa fruit de l’esforç de l’Associació Pessebre Vivent de la capital alturgellenca, que ha comptat amb la implicació del Retaule de Sant Ermengol, dels Armats i de diverses entitats i establiments de la ciutat i també de l’Urgellet.
La idea de crear un pessebre vivent es remunta al 2018, quan Àlex Riba, Salvador Rosàs i Josep Canelles van fer una visita al pessebre d’Ardèvol, un poble del municipi de Pinós, al Solsonès. Ara bé, el projecte es va veure truncat per la pandèmia de la Covid-19. Anys més tard, amb la renovació de la junta al novembre de 2023 i l’esforç per captar col·laboradors, la iniciativa ha ressorgit amb força i aquest cap de setmana serà una realitat. Cal destacar que el projecte compta amb la participació de més de 120 figurants i una vintena de persones a l’equip organitzador.
L’itinerari del pessebre transcorre pels espais més emblemàtics del centre històric de la Seu, amb punts destacats com el carrer dels Canonges, el carrer de Sant Roc, el Pati Palau i l’entorn de la catedral. La representació s’inicia al pati de la Biblioteca Sant Agustí, on es fa una breu introducció del significat del pessebre vivent. Seguidament, els visitants són guiats pel recorregut que inclou escenes bíbliques i recreacions d’oficis medievals.
El quadre inicial de l’Anunciació de l’àngel Gabriel obrirà el camí al carrer dels Canonges, on es podran observar escenes d’artesans i altres oficis, alguns estàtics i d’altres en moviment. El trajecte continuarà pel carrer de Sant Roc, on es representarà l’edicte d’empadronament de Cèsar August, acompanyat de música, i culminarà al Pati Palau amb una recreació del mercat i la presència d’Herodes i els soldats romans. El naixement de Jesús es representarà al Museu Diocesà, a les portes del claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell, que serà ocupat per monjos de l’època. El recorregut finalitzarà a l’església de Sant Miquel, amb una escenificació solemne.
Després d’aquest primer cap de setmana, el pessebre vivent es tornarà a representar el 28 i 29 de desembre vinent. Per assistir a les representacions, cal adquirir les entrades a l’Oficina de Turisme o per internet, sempre de manera anticipada. Els preus són de cinc euros per a infants de 5 a 12 anys i de nou euros per a majors de 12 anys. Els menors de cinc anys tenen accés gratuït. A més de la visita, els assistents podran gaudir d’un berenar al final del recorregut: botifarra a la brasa i una llesca de pa.