Andorra Turisme i la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) ho veuen més o menys igual. La idea d’allargar la programació de l’espectacle del Cirque du Soleil fins al primer cap de setmana d’agost no hauria acabat de funcionar. D’aquesta manera, hi hauria força possibilitats que es tornés a l’anterior calendari: de l’1 al 31 de juliol. De fet, aquesta és l’aposta dels hotelers, segons va expressar ahir al Bondia el director de la UHA, Jordi Pujol. “D’entrada, no vam veure malament el canvi, però a toro passat potser estaria millor tot el juliol, com es va fer els anys anteriors, ja que ens ha anat millor així”, va afirmar. Pel que fa a Andorra Turisme, s’ha emplaçat a una anàlisi posterior més acurada per prendre una decisió. “Les dates de canvi de mes tampoc són els millors dies”, va reconèixer diumenge el director de Producte i nous projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres.
Des de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), el seu president, Àlex Ruiz, considera que els afecta “molt poc”, ja que la majoria de la seva oferta es concentra entre el Tarter i el Pas de la Casa, amb uns clients que no baixen a parròquies baixes al vespre, sinó que aposten per fer senderisme en família per la zona. Ara bé, l’AEAT proposa, a partir de l’establiment de la taxa turística, que es programi un esdeveniment d’una envergadura similar al Pas de la Casa. En aquest sentit, proposen un outlet “massiu” d’Andorra, amb “tot el que no s’ha pogut vendre, que ho portin aquí, al poliesportiu, per exemple, que ens aniria d’allò més bé per atreure tot tipus de visitants, d’aquí i de fora”, va afirmar Ruiz.
Tot i això, el president dels allotjaments turístics considera que “està molt bé que facin el Cirque du Soleil, sempre és un atractiu i donem suport a tota iniciativa que significa la desestacionalització turística”, tot i que “només afecta un 1% de la nostra oferta”, que inclou 2.800 apartaments, 2.500 dels quals a parròquies altes. Tot i la baixada d’uns 4.000 espectadors, els hotelers continuen considerant “positiva” l’aposta del Cirque du Soleil. “És important que existeixi, perquè teníem molt agost i poc juliol, és un gran reclam que ens ajuda a diversificar i si no es fes ho patiríem”, va assegurar Pujol.
Així les coses, el vocal de l’executiva del Partit Socialdemòcrata (PS), Joao de Melo, ha elaborat un gràfic, amb dades del departament d’Estadística, on, segons ell, es demostra que, amb un cost total d’uns 30 milions d’euros, en onze anys de programació “no ha canviat significativament el nombre de visitants del mes de juliol, ja que mai hem arribat a les xifres prèvies de l’any 2007”. Sent cert això, també ho és que a partir del 2013 es va recuperar lleugerament la caiguda dels anys anteriors.
Arriben més tard
Pel que fa a les ocupacions d’aquest estiu, els hotelers lamenten que el principi del juliol ha estat dolent, ja que “aquest any la gent ha arribat més tard”, tot i que “no en sabem el motiu”. Ara bé, “no hem baixat pel Cirque o al revés, potser hi ha una tendència del juliol amb més calma, tampoc ha estat un desastre”, va valorar el director de la UHA. De cara a l’agost, les previsions són molt millors, sobretot la segona i tercera setmana, que són les puntes turístiques habituals. Així, auguren una ocupació similar a la de l’any passat, la qual tampoc podria ser superior per manca d’infraestructura.
Quant als allotjaments turístics, el juliol ha estat un “desastre”, amb un descens del 20% respecte al 2023, en algun cas fins i tot del 50%, sobretot per la celebració de l’Eurocopa i els Jocs Olímpics al continent europeu. La previsió per a l’agost és millor, amb un 70-80% al Tarter i un 50-65% al Pas de la Casa.