Ho va anunciar la ministra de Salut, Helena Mas, fa cosa de tres setmanes, durant l’esmorzar del Govern amb els periodistes, i avui mateix s'ha posat en marxa. La unitat mamària del SAAS ja funciona. Certament, s’han d’actualitzar els circuits assistencials i s’ha de crear un equip multidisciplinar perquè cada persona tingui el tractament que necessita, però ja aquest matí, el ginecòleg Martín Espinosa, al capdavant de la iniciativa, ha començat a visitar pacients.
Són almenys dos els factors claus que han coincidit en el temps i que ho han fet possible. En primer lloc, gràcies a l’addenda en el conveni signat pel SAAS amb TM Oncology el 2021 s’ha pogut contractar aquest professional que fins ara era cap de la unitat de cirurgia mamària de l’hospital de la Vall d’Hebron i que ha demanat una excedència per dedicar-se a la posada en marxa d’aquesta unitat. Un professional habituat a operar cada any al voltant d’unes 120 pacients. En segon lloc, ara els avenços tecnològics han posat a l’abast un nou traçador que permet localitzar el gangli o ganglis afectats sense necessitat de la medecina nuclear i que es pot fer servir per diagnosticar la majoria dels tumors. Pel que fa al cost d’aquest nou servei, serà d’uns 70.000 o 75.000 euros l’any.
Tot plegat fa que sigui factible que entre el 70 i 80% dels tumors de mama es puguin operar al país, sempre que la tipologia dels mateixos ho permeti, és clar, i que els pacients així ho vuguin perquè altrament podran continuar optant també pel circuit tradicional. De fet, el de mama és un dels càncers que més augmenta, amb més prevalença entre les dones i també el que més les afecta. Concretament, A Andorra van ser 74 els casos detectats per anatomia patològica l’any passat. Una xifra similar a la d’altres anys, tal com ha posat en relleu el cap de la unitat d’oncologia del SAAS, Santiago Albiol.
Espinosa destinarà els dilluns a visitar i operar a Andorra. Però no només això: a més de la funció assistencial també es dedicarà a la consultoria i a la formació sobre el nou traçador als ginecòlegs del SAAS, tal com ha explicat la directora del SAAS, Meritxell Cosan. Els avantatges d’operar-se a tocar de casa guanyen per golejada: no haver-se de desplaçar per la intervenció, ni abans ni després, ni haver de repetir proves, entre d’altres, ha fet notar Espinosa. A més, cal tenir en compte que el pacient podrà comptar amb l’acompanyament de la família en un entorn també familiar, ha incidit Cosan.
Unitat d’oncologia
També avui s'ha explicat l’altre gran projecte de Salut i el SAAS relacionat amb el tractament integrat i integral del càncer al país: l’ampliació de la unitat d’oncologia que concentrarà l’hospital de dia, les consultes externes, la coordinació i les cures a la planta -3 de l’hospital tan bon punt es faci el trasllat de consultes externes de salut mental al nou espai que s’està habilitatn a l’edifici del Ròdol. Segons ha justificat Mas, “redistribuïm les infraestructures hospitalàries de la unitat d’oncologia, posant el pacient en el centre de l’atenció sanitària”.