La Universitat Oberta La Salle (UOLS) començarà a impartir les formacions a partir del curs que ve. S’hi podrà cursar un màster en administració d’empreses, un màster en negocis digitals i una formació sobre estudis lassal·lians.
A més, el rector del centre, Lluís Visent, va destacar l’aposta pels programes professionalitzadors propis en les àrees de finances, emprenedoria i màrqueting. A partir del mes març s’oferirà un programa d’enginyeria de software centrat en la programació, d’emprenedoria en el negoci digital i de programació. Les matriculacions pels títols propis ja estan obertes mentre que per als títols oficials caldrà esperar l’autorització del Govern.
Aquests continguts es veuran ampliats gràcies a un acord assolit aquesta setmana amb una companyia nord-americana que invertirà 6 milions de dòlars en el desenvolupament de programes nous i també a través dels estudis impartits en altres centres de la xarxa d’universitats lassal·lianes. Les formacions s’oferiran online o de forma semipresencial i estaran “a l’abast de qualsevol butxaca”, va indicar Ramon Ollé, gerent de la UOLS. En aquest sentit va explicar que no es tracta d’una universitat d’elit sinó per a la vida i per formar professionals. Així va posar en relleu el mètode innovador impulsat per Roger Shank, promotor del projecte educatiu, “molt pràctic i professionalitzador”, va apuntar Vicent, per tal que els alumnes estiguin preparats per servir a l’empresa al final dels estudis.
A part de l’escola oberta d’ensenyament superior, la universitat tindrà un segon centre, un institut superior d’investigació que acollirà investigadors de tot el món. El rector de la UOLS va indicar que portarà el nom d’Andorra i que, per tant, quan es faci recerca aquest apareixerà en els papers. Així mateix, va avançar que el centre col·laborarà amb la resta d’universitats del Principat i també amb els bancs i les empreses, i va demanar col·laboració a la societat andorrana.
La primera activitat que es portarà a Andorra serà el Congrés sobre informàtica educativa. Es tracta d’una trobada iberoamericana que portarà a l’octubre participants de setze països diferents.
La UOLS estarà ubicada en unes instal·lacions a l’avinguda del Través de la Massana. Per aquestes oficines hi passarà tot el flux d’alumnes. La intenció és assolir 6.000 estudiants a partir del tercer any de funcionament. Ollé va afirmar que es tracta d’un objectiu a curt termini ja que una “universitat oberta no té límits”. I en aquest sentit va assenyalar que la vocació no és ser una petita universitat ja que des d’un petit territori es pot fer “un campus obert a nivell mundial”, gràcies a les xarxes virtuals.
Fundació
El gerent de la UOLS va exposar que la universitat fa diferents aportacions al Principat. D’una banda la internacionalització i l’apropament de la xarxa d’universitats lassal·lianes. De l’altra, Ollé va destacar que s’ha creat una fundació, en comptes d’una societat anònima, i tot el que es crea “és d’aquest país”. Alguns membres del patronat seran Òscar Ribas i Patrick Pérez. El president de la promotora d’ensenyament integral de la La Salle, Miquel Àngel Barrabeig, va subratllar que el fet que Andorra estigui a l’Espai d’Ensenyament Superior Europeu ofereix un valor afegit important per als estudiants d’altres indrets del món.
La inauguració de la universitat oberta ahir al migdia per part del copríncep episcopal Joan-Enric Vives, va posar fi a un procés iniciat el 2009 quan La Salle va informar de la voluntat d’instal·lar-se al Principat. Ollé va mostrar la seva satisfacció per l’assoliment de “la primera fita de la primera part del projecte en què hem cregut des del principi” i va afegir que crear una universitat requereix d’un cert temps. A la tarda, l’Auditori Nacional va acollir la cerimònia d’inauguració del centre.