El sistema de quotes aprovat el juny passat pel Comú de la Massana ha permès frenar gairebé un 60% la construcció. Així s'ha posat de manifest en la sessió que el Consell de Comú ha celebrat avui quan la cònsol major, Eva Sansa, ha exposat les grans xifres: si s’haguessin acceptat totes les sol·licituds, el 2024 s’hauria autoritzat la construcció de 51.129 metres quadrats i en canvi amb el sistema de quotes se n’han construït 20.714. Així, s’ha frenat el 59,5% de la construcció sol·licitada i el “mecanisme ha resultat molt eficaç per limitar i controlar el creixement, ja que ens permet saber exactament el màxim de metres quadrats que es construiran durant un any, amb un topall màxim de 22.548 metres quadrats”, ha sentenciat Sansa.
Val a recordar que la mesura es va acordar a finals del passat mes de juny i establia un repartiment percentual del que es podia construir a cada quart en base al percentatge del terreny edificable consolidat i a la mitjana del que es va construir entre els anys 2020 i 2022. En el seu dia, la minoria va expressar el seu rebuig pel fet que el criteri d’admissió de projectes es basés en la data de recepció d’aquests. Ara, però, tant majoria com minoria en fan un balanç positiu, i des de l’oposició s’ha agraït que la cònsol facilités aquesta informació.
Des de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) també s’aposta per establir un sistema de quotes per a l’atorgament de llicències urbanístiques. La proposta passa per crear unes quotes que es podrien establir a cinc anys vista, com ja es fa en alguns països, i que permetrien construir determinats metres quadrats cada any repartits entre les set parròquies. Així ho va explicar el seu president, Miquel Àngel Armengol, en el marc de la compareixença davant la comissió d’estudi constituïda pel Consell General per estudiar i proposar una reforma de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Logtu).
La meitat, ja autoritzat
Pel que fa a l’evolució de la superfície autoritzada pel Comú de la Massana aquest 2025, de moment ja s’ha respost favorablement a la construcció d’11.912 metres quadrats dels 22.548 possibles. Per quarts, on més es pot construir és al de la Massana, on la quota està fixada en 8.297 metres quadrats, dels quals “només” se n’han autoritzat 1.022. A l’Aldosa s’han autoritzat 2.795,74 metres quadrats dels 4.391 de la quota, i a Arinsal en queden 1.500 dels 2.670 totals. Aquí, segons ha explicat Sansa, s’han rebutjat dos projectes d’uns 5.000 metres quadrats. Als altres quarts pràcticament s’ha exhaurit la quota. A Pal només es podrien autoritzar 0,35 metres quadrats, perquè ja s’han atorgat 1.283,65 dels 1.284 totals permesos. A Sispony la superfície que encara es pot autoritzar per construir és de 23,12 metres quadrats (la quota total és de 2.391); a Erts queden 68,25 metres (1.368 és el màxim autoritzable); i a Anyós queden prop de 101 metres quadrats (2.670 és el topall).
Sansa ha avançat que a finals d’any es farà el mateix exercici que el 2024 per “veure fins on hauríem arribat sense establir el sistema de quotes”.