Els meteoròlegs detecten un canvi de tendència de cara a l’hivern que ve respecte als anteriors, ja que hi haurà “més facilitat” perquè entrin fronts atlàntics provinents del nord-oest, cosa que suposarà una aportació “superior” de precipitacions i “majors” entrades d’aire fred, segons assegura el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional (SMN), Guillem Martín. Durant l’hivern, hi haurà un gradient, amb una diferència “notable” de distribució de precipitacions, més importants al nord que al sud, així que serà més humit a les parròquies altes i sec al sud. Ara bé, en conjunt l’hivern es preveu que sigui càlid i normal en precipitacions.
El mes de febrer –el final de l’hivern meteorològic– serà l’excepció, perquè es preveu que sigui “notablement” més càlid i més sec, amb episodis “més perllongats” d’absència de precipitacions i temperatures més “persistentment” altes, uns episodis “més semblants” als que hi ha hagut els dos últims anys a l’hivern.
Ara bé, el fred té els dies comptats. Després d’un estiu un pèl menys calorós que els anys anteriors, tot i que amb un agost un altre cop extrem, els pròxims dies deixarem enrere aquest setembre amb els termòmetres més baixos del normal i entrarem en una tardor que es preveu càlida en temperatures i normal en precipitacions, igual que l’hivern.
Així, segons Martín, “a partir de l’octubre es normalitzaran les temperatures i tornaran a ser superiors a les habituals per a aquesta època de l’any”. A més, “aquesta tendència es mantindrà el mes de novembre, però l’anomia càlida final pot ser que baixi a causa del setembre fred que estem tenint”, matisa.
Bon auguri a pistes
Amb la previsió d’entrada de fronts atlàntics que portaran més fred i un increment de les precipitacions de cara al desembre i gener, les pistes d’esquí poden respirar tranquil·les. “Amb aquest escenari, haurien de tenir una situació més fàcil que altres anys, perquè els dos últims anys s’han caracteritzat per absència de fenòmens d’aquesta mena, serien bones notícies per a ells”, augura el meteoròleg del Servei Meteorològic.
Tot i l’estiu més moderat i aquesta previsió de cara a l’hivern, encara no s’ha deixat enrere el canvi climàtic, ja que s’analitza a través de l’evolució dels anys. “En els nostres estudis, els que es fan al conjunt dels Pirineus i els d’organitzacions internacionals, tots coincidim que estem immersos en la tendència de canvi climàtic, que serà difícil revertir-la de manera ràpida”, assegura Guillem Martín, que afegeix que “si les mesures que s’apliquen són correctes, serà una evolució lenta que s’haurà d’anar seguint any rere any”. Així, afegeix, “tot i que enguany hi haurà més neu que l’hivern passat, és evident que serà un hivern dins del context de canvi climàtic”, ja que “estem en un escenari que abraça un conjunt i una tendència”, tot i que “no recollim rècords durant una estació”.
La sequera queda enrere amb un cert dèficit
“El risc de sequera més important ha passat, però encara continuem amb un dèficit que esperem que, amb la previsió de precipitacions, es vagi, si no acabant de revertir, sí alleugerint, perquè per revertir-se necessitaríem abundància de precipitacions i tampoc serà així. D’aquesta manera, s’alleugerirà a un ritme lent, però no n’acabarem de sortir”, afirma el meteoròleg Guillem Martín. Així, els gràfics encara indiquen una mancança en els cabals dels rius, que continuen per sota del normal en aquesta època. El motiu: en ser capçalera del riu, la normalitat passa per una gran acumulació de neu que s’allarga fins a l’estiu, amb una fosa de primavera que, en no ser així, ha estat menys important.