L'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, ha presentat aquest dijous a la tarda a l'auditori Rocafort el seu nou llibre 'Ideas chinas', una anàlisi en profunditat de la irrupció de l'estat xinès a l'escena internacional, així com la seva cultura i el seu paper en les relacions amb altres països. Segons ha destacat l'ambaixador, encara es desconeixen molts aspectes de la cultura i tradició xinesa, un fet que dificulta l'entesa en un "món policèntric" com el que vivim actualment. A més, Montobbio ha afegit que actualment la Xina és un centre de poder, atès que "una cinquena part de la població mundial és xinesa". Per aquest motiu, el diplomàtic ha explicat que "hi ha un repte cultural i de diàleg amb les idees, més enllà del vincle econòmic".
D'altra banda, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha destacat que les relacions amb l'estat xinès són "bones", tot i que també ha reconegut que "encara desconeixem molts aspectes de la seva cultura que ens ajudarien a fer un pas endavant en aquestes relacions", i per això Saboya ha manifestat la voluntat d'avançar en la "diplomàcia cultural" entre els dos estats. A més, el titular d'Exteriors també ha posat en relleu els esforços del Govern per apropar-se a la cultura xinesa amb la creació de l'aula Confucio, que permet ensenyar el mandarí i apropar els diferents aspectes culturals de la Xina.
'Ideas Chinas': aquest és el títol de la darrera obra de l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, que s'ha presentat aquest dijous a la tarda a l'auditori Rocafort, amb la presència del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i l'ambaixador d'Espanya a la Xina, Eugeni Bregolat.
La irrupció de l'estat xinès en l'escena internacional i l'anàlisi d'aquest país més enllà de la seva dimensió econòmica i política són dos dels aspectes que Montobbio ha plantejat en aquest nou treball. A més, l'escriptor ha reivindicat la importància del teixit cultural xinès, per tal d'entendre molts conceptes vinculats a altres aspectes, ja que segons Montobbio "s'ha passat d'un món unipolar a un policèntric". L'ambaixador també ha manifestat la "reemergència" del país asiàtic i ha indicat que "actualment és innegable que ja són un centre de poder, ja que hi ha una cinquena part de la població que és xinesa".
D'altra banda, Montobbio també ha reivindicat la necessitat de fer "un pas endavant" en les relacions amb Xina, per tal d'entendre molt més la seva cultura i tradicions. En aquest sentit, el diplomàtic ha posat en relleu que "hi ha un repte cultural i de diàleg amb les idees, més enllà del vincle econòmic".
Per un altre costat, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha remarcat les "bones" relacions de l'estat xinès amb Andorra, tot i que també ha evidenciat que durant molt de temps aquestes relacions s'han produït en un context "multilateral". Malgrat això, Saboya ha explicat que "la visita que vam fer el 2014 va permetre fer un pas més en les relacions i va establir lligams entre empresaris dels dos països".
El titular d'Exteriors també ha indicat que "encara desconeixem molts aspectes de la seva cultura que ens ajudarien a fer un pas endavant en aquestes relacions", amb la voluntat d'avançar cap a una "diplomàcia cultural". Un element que Saboya ha deixat a la futura titular de la cartera, Maria Ubach, assenyalant que "aquest serà un vincle en el qual caldrà treballar en un futur". Tot i això, el ministre ha posat en relleu que Andorra ha fet esforços per apropar-se a la cultura xinesa, amb la creació de l'aula Confucio i la realització d'actes per celebrar l'any xinès. Saboya ha lloat les relacions dels dos estats afirmant que "sempre hi ha hagut molt bona entesa diplomàtica i política, de fet ells ens van reconèixer com a estat des d'un primer moment amb la Constitució".