Les primeres proves amb sensors avançats del projecte europeu Interreg Sudoe SenForFire, amb la participació d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), demostren alta sensibilitat i rapidesa de resposta davant del foc. Un cop desenvolupats i testats, està previst que durant el 2025 es comencin a instal·lar a les zones on s’han de desenvolupar els casos d’estudi. A Andorra, s’implementaran en boscos de la Massana i de Sant Julià de Lòria.
Els investigadors que participen en el projecte expliquen que aquests sensors són capaços de detectar gasos com CO (monòxid de carboni), CO2 (diòxid de carboni), H2 (hidrogen), NO2 (diòxid de nitrogen), O3 (ozò) i compostos orgànics volàtils (COVs).
Les proves inicials, amb les quals s’ha buscat avaluar el rendiment d’aquests dispositius en diferents condicions i seleccionar els més adequats per a la detecció primerenca d’incendis, s’han dut a terme, al laboratori i al túnel de vent a cel obert de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) del CSIC, a Madrid, així com en condicions reals amb un petit incendi controlat a Àvila.
Segons els investigadors, “els resultats han estat encoratjadors, destacant la gran sensibilitat i rapidesa de resposta dels sensors òptics de partícules i alguns de gasos. Aquest avenç suposa un pas clau cap a sistemes d’alerta més eficaços, capaços de detectar incendis en les primeres fases i millorar la capacitat de resposta davant el risc de grans incendis forestals”.