El Govern, a través del Pla nacional contra les drogodependències (PNCD), ha iniciat una formació dirigida als professionals dels centres escolars de segona ensenyança i post-obligatori de tots els sistemes educatius del país. L’objectiu d’aquesta formació, en la qual s’han format en total 118  professionals, és treballar i promoure la prevenció de les drogodependències des de les escoles. 

A través d’aquest curs, que s’imparteix al Centre de Formació al Llarg de la Vida, es formen docents (com per exemple directors de centre, caps d’estudis, professors o col·laboradors educatius) que seran els encarregats de traslladar i proposar als seus centres educatius les accions pertinents en matèria de lluita contra les drogodependències. D’aquesta manera, es treballa en xarxa i es dona a conèixer, a través d’aquests referents, les accions que es duen a terme en el marc del PNCD i també les iniciatives existents en altres països susceptibles a traslladar i aplicar en els protocols sobre aquesta matèria de cada escola. 

Aquesta iniciativa és fruit d’un treball conjunt entre el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats i el ministeri de Salut, amb l’objectiu de reforçar l’abordatge preventiu de les addiccions en l’àmbit educatiu. La formació es duu a terme en diverses fases: la primera va tenir lloc durant el mes de setembre i la segona s’està celebrant durant els mesos de novembre i desembre. 

A través d’aquest cicle formatiu es pretén millorar la prevenció primària que ja es fa als centres educatius, així com treballar en el disseny i l’efectivitat dels circuits de detecció i actuació pel que fa al consum de drogues, implicant els diferents professionals de les escoles i dotant-los de les eines necessàries perquè puguin treballar de la manera més eficaç possible.