La majoria de la vintena de treballadors peruans acomiadats d’una empresa constructora han estat obligats a marxar precipitadament del país, segons va confirmar ahir al Bondia el president de l’associació de peruans a Andorra, Lorenzo Castillo. En concret, una quinzena d’exempleats estaven ahir ja rumb cap a Portugal i altres a l’aeroport del Prat de Barcelona, a punt d’agafar un vol cap al Perú. Durant la nit de dimarts, “els van entregar els bitllets d’avió amb amenaces i se’ls van endur com si fossin delinqüents per esborrar evidències”, va assegurar Castillo.
Al marge de la quinzena que han hagut de marxar, els cinc restants, que sí que tenen papers en regla, continuen al país. Després de l’oferiment d’aquest dimarts de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, s’acolliran a la possibilitat de feina que el Govern els vol oferir. Segons el representant del col·lectiu, en aquests moments s’està gestionant amb la ministra tirar-ho endavant. A més, dos d’aquests treballadors han presentat denúncia a la policia, que s’han sumat a un grup que també ho hauria fet.
“Ens sembla bé com han reaccionat els polítics, però des del col·lectiu veiem que és una sortida momentània i no la solució al problema, ja que la solució és que aquestes coses no passin més, perquè en cas contrari només estem posant un pegat”, va lamentar Castillo. Ara bé, “tenim l’esperança que no torni a passar, però dir que si no hi ha més contractes com aquests pot ser una sortida, no és la solució, ja que no és la primera vegada que passa”. Així, segons Castillo, “la solució és no permetre l’entrada d’aquest tipus d’organitzacions, perquè el Govern sap qui són, no són nous”. Per això, “tot i estar contents amb com actuen, en volem més, ja que no podem permetre que delinqüents com aquests personatges se surtin amb la seva i quedin sense cap sanció”.
Joc perillós d’espies
Amb aquesta situació, Lorenzo Castillo ha decidit posar també una denúncia a la policia perquè “porto dos dies que em sento perseguit”, així que “serà responsabilitat de qui ho hagi encarregat el que em pugui passar”. Segons el president de l’entitat, “de sobte o és una coincidència, però sento que hi ha persones d’aspecte peruà que no conec i que sempre són les mateixes, i que me les trobo en el meu camí”. Per això “crec que m’estan espiant i ho hauré de denunciar perquè m’he de fer càrrec de la meva integritat”.
A més, l’entitat està treballant amb el raonador del ciutadà, Xavier Cañada, que va avançar que portaria el cas a la Fiscalia. Per això, li han subministrat contractes, els tractes amb Immigració i fins i tot converses de WhatsApp. En la línia del que va manifestar Cañada, Castillo va parlar de “tràfic de persones”, tipificat com a delicte al Codi Penal andorrà, fet que va més enllà d’una irregularitat administrativa laboral.
Per últim, el portaveu del Govern, Guillem Casal, també hi va dir la seva ahir en sala de premsa. Va assegurar que, tot i no tenir constància directa dels fets, l’Executiu està sent “proactiu”, amb gestions diplomàtiques i investigacions dels cossos implicats. A més, va recordar que la llei òmnibus que s’aprovarà pròximament acabarà amb la contractació de treballadors desplaçats extracomunitaris. Tot i això, va precisar que no és una pràctica generalitzada al país i que la llei actual ja no ho permet.