L’any passat, onze infants residents al Principat i malalts de càncer van ser atesos en dos hospitals catalans: sis a l’Hospital Sant Joan de Déu i cinc a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, segons van informar aquests mateixos centres. Els infants tractats a l’Hospital Sant Joan de Déu ho van ser per leucèmia, rabdomiosarcoma, retinoblastoma i tumor hepàtic. Per la seva banda, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va continuar el seguiment a cinc pacients amb història familiar de neoplàsia maligna especificada, neoplàsia maligna de retina, leucèmia limfoblàstica aguda, hemangioma d’esquena, i leucèmia mieloblàstica aguda. Pel que fa a altres hospitals en els quals també es tracten pacients pediàtrics del Principat, tant l’Hospital Germans Trias com el de Sant Pau i la Santa Creu van informar que l’any passat no van tenir cap nen d’Andorra amb càncer. 

Acolliment de les famílies
El tractament de la malaltia oncològica implica el trasllat d’aquests infants i de les seves famílies a Barcelona amb la conseqüència d’haver de residir-hi durant un temps més o menys llarg. Això suposa la recerca d’un allotjament i unes despeses extraordinàries que s’afegeixen al trasbals que de per si suposa la notícia de la malaltia. En el cas de l’Hospital Sant Joan de Déu, la treballadora social Àngels Claramonte va explicar que “per protocol de treball” qualsevol pacient nou és derivat a l’àrea social, tant si ve derivat per la seguretat social, com si ve per via privada. Claramonte va recordar que la Caixa Andorrana de Seguretat Social només cobreix el tractament, “com passa amb altres països o comunitats autònomes espanyoles”. De manera que quan les famílies necessiten allotjament, se les orienta cap a la casa Ronald McDonald o la casa dels Xuklis de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (Afanoc), tot i que va reconèixer que es tracta de “recursos molt col·lapsats”. També recorren a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, que té un pis a Esplugues en el qual  s’hi poden allotjar dues famílies. Claramonte va confirmar que “en aquest pis hi han coincidit dues famílies d’Andorra al mateix temps”. La treballadora social també va apuntar una altra de les qüestions associades: el trasllat de l’infant des del pis d’acollida fins al centre mèdic, perquè no es recomanable que els nens, debilitats pel tractament, hi vagin en transport públic. Per aquest motiu, compten amb un programa de voluntariat de taxistes. A més, va explicar, l’obra social de Sant Joan de Déu es fa càrrec d’alguns serveis que afecten els pares dels nens,  com ara la gratuïtat d’alguns dels àpats. 
Per la seva banda, la unitat de Comunicació de la Vall d’Hebron va afirmar que, en el cas dels pacients pediàtrics oncològics, tenen convenis de col·laboració amb la Fundació  Infantil Ronald McDonald i amb la casa dels Xuklis, sempre després de la valoració per part de Treball Social de l’hospital perquè és un recurs per a famílies en situació de vulnerabilitat social.
Durant el 2017, la casa Ronald McDonald de Barcelona va confirmar que van tenir allotjades tres famílies d’Andorra: una, tres mesos; una altra, dos mesos; i una tercera, dos dies. Per la seva banda, Anna Varderi, de la fundació Enriqueta Villavecchia, va informar que l’any passat van tenir “dues famílies andorranes allotjades als nostres pisos, que també han rebut suport econòmic”. I encara va afegir que aquest 2018 “també hem allotjat dues famílies més”. De fet, aquesta fundació té vincles, des de fa 29 anys, amb la Fundació Grandvalira, que es tradueixen en l’organització d’unes colònies per a nens amb càncer de cinc hospitals catalans. La fundació Enriqueta Villavechia ajuda les famílies en l’allotjament durant llargues estades i amb suport econòmic, si ho necessiten. Des de la casa dels Xuklis, es va respondre que el 2017 “no hem tingut cap allotjament de famílies d’Andorra; sí que s’ha donat atenció o suport a alguna família andorrana en els diferents hospitals, però no van usar aquest recurs per a l’allotjament”.

 

Dr. Josep Estrada, cap de pediatria del SAAS: “Es diagnostica un cas cada any o any i mig”


Segons el cap de pediatria del SAAS, Josep Estrada, el càncer infantil més freqüent és el que està associat amb la sang, la leucèmia i el limfoma, i el segon en freqüència són els tumors cerebrals. En aquest sentit, la leucèmia sol tenir una incidència d’un cas per cada 14 o  15.000 nens. A Andorra en tenim uns 12.000 i escaig (població pediàtrica fins als 14 anys), segons les últimes estadístiques. Per tant, “es diagnostica un cas cada any o any i mig. Ara bé, pot ser que un any no n’hi hagi cap i, en canvi, l’any següent n’hi hagi dos”. 
El Dr. Estrada va informar que l’hospital de referència és el de Sant Joan de Déu, ja que des del 2014 es va signar un conveni “molt sòlid” de col·laboració amb aquest centre. El pediatra va reconèixer que “no és l’única línia de derivació, però sí que és la nostra”. 
Quant al tractament, el que és directament oncològic, ja sigui quirúrgic o a nivell de fàrmacs, o de quimioteràpia, al Principat no es fa, però pot passar, va puntualitzar el Dr. Estrada, que en l’evolució de la malaltia d’aquests nens hi puguin haver efectes secundaris com a conseqüència del tractament oncològic, com ara infeccions o transfusions, que sí que es  poden fer des d’aquí. De tota manera, tant el tractament com els seguiments principals es fan a l’hospital de referència. Pel que fa a l’acompanyament de la família, “que ho rep com un cop molt fort”, també es realitza a l’hospital de referència. Estrada va remarcar que, precisament, “l’Hospital Sant Joan de Déu és pioner en el tractament psicosocial de la malaltia.