El Consell de Ministres ha aprovat el Reglament de funcionament intern de la Junta de Coordinació sobre Llengua i Formació; i del Consell Nacional per la Llengua. Aquest Reglament desenvolupa el funcionament i l’organització dels organismes estatals de coordinació de la política lingüística, que es van crear amb l’aprovació de la Llei de la llengua pròpia i oficial l’abril passat.

Segons el Reglament, la Junta de Coordinació sobre Llengua i Formació té com a funcions principals aprovar els plans d’actuació sobre l’ús i la qualitat de la llengua catalana dels centres i serveis de formació que depenen de les administracions o d’entitats subvencionades amb recursos públics, i fer-ne el seguiment. Els membres de la Junta també poden aportar propostes de millora, compartir dificultats i solucions, i contribuir a l’objectiu d’aplicar de manera eficient i harmonitzada la Llei en tots aquests centres i serveis, com poden ser, per exemple, les llars d’infants o centres d’activitats culturals, artístiques i esportives.

D’altra banda, el Reglament estableix que el Consell Nacional per la Llengua és l’encarregat d’elaborar el Pla d’acció nacional per la llengua, que té caràcter triennal, i de fer el seguiment i el balanç de la seva aplicació. Aquest Pla inclou els eixos principals d’acció en matèria de política lingüística durant tres anys. A més, els membres del Consell tenen com a funcions principals aportar propostes de millora i contribuir a l’establiment d’objectius per planificar de manera eficient la política lingüística en tots els àmbits de la societat (administratius, econòmics i socials).

Cal recordar que, segons la Llei, la Junta de Coordinació sobre Llengua i Formació és un òrgan de caràcter tècnic i administratiu on estan representats diversos departaments dels ministeris del Govern, els comuns i l’Agència de qualitat de l’ensenyament superior d’Andorra (AQUA). Mentre que el Consell Nacional per la llengua és un òrgan de caràcter polític i social format pels ministres encarregats de la política lingüística, l’educació i els esports; un cònsol en representació dels set comuns; el degà de la Universitat d’Andorra; representants del Departament de Política Lingüística i d’Educació; el gerent d’Andorra Recerca i Innovació; els secretaris generals dels comuns; un representant de les associacions culturals andorranes, i dos representants del Consell Econòmic i Social.