Un dels objectius del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat és reduir de manera important la generació de residus urbans. De fet, la Llei d’economia circular (LEC) marca una reducció del 15% el 2030 respecte de les dades del 2010 i d’un 20% el 2035. I precisament per poder “concretar i aterrar els punts estratègics” que marca tant la Llei d’economia circular com el Pla nacional de residus, l’executiu ha adjudicat els treballs per a fixar el pla de prevenció de residus a l’empresa Spora Consultoria i Comunicació per un import de 20.900 euros.

Concretament, els treballs que ara haurà d’elaborar l’empresa són la redacció d’un estudi diagnòstic de la gestió de residus en relació amb la prevenció mitjançant la realització d’una anàlisi exhaustiva de la situació de partida i futura de la generació i gestió de residus. Aquesta diagnosi inicial haurà de determinar el potencial de prevenció de residus. En aquest estudi s’haurà de contemplar els principals fluxos de residus, així com els sectors més importants en la consecució dels objectius de prevenció. A més, haurà de redactar un pla d’acció per al període 2024-2029. Aquesta planificació haurà de recollir les línies estratègiques d’actuació que definiran totes les accions que es duran a terme. Aquest pla també haurà de definir uns indicadors o instruments de seguiment per tal de determinar l’eficàcia de les actuacions implantades i per poder portar un seguiment dels avenços en la reducció quantitativa i qualitativa dels residus, segons indiquen des de Medi Ambient. 

I ja per acabar, l’empresa adjudicatària haurà de traçar el pla de comunicació 2024-2029 que identifiqui les prioritats en la realització de campanyes de comunicació i sensibilització ambiental per tal de prevenir la generació de residus.

Cal recordar que el Pla nacional de residus va ser presentat a principis del 2023 i marca com a principal objectiu un reciclatge del 65% dels residus urbans el 2035. El pla, alhora, també estableix que s’ha d’aconseguir reduir un 20% la generació de residus el 2035. En el marc de la prevenció de residus, s’estableix l’objectiu de reducció del malbaratament alimentari del 50% l’any 2030. El projecte es divideix en sis programes d’acció i 31 actuacions concretes, deu de les quals estratègiques.