La vacada de Canillo i Encamp ja està protegida contra la llengua blava. Ja ha rebut les dos dosis del vaccí i aquest matí, a més, rebia la protecció per a l’IBR (Rinotraqueïtis infecciosa bovina, provocada per l’herpesvirus boví, que pot causar avortaments i dificultats per a reproduir-se, a més d’altra simptomatologia) i que s’injecta cada sis mesos. Un total de 285 caps de bestiar. A Ordino els bovins també ja han rebut com a mínim la primera dosi contra la llengua blava (la Taula de ramaders de la parròquia va acordar començar la vacunació l’11 d’agost) i la segona l’haurien de rebre la setmana que ve, i dijous està previst iniciar la vacunació del ramat lauredià al pla de l’Ingla. Amb els ovins es va anar més de pressa, perquè es veuen més afectats per la malaltia i per tant eren prioritaris, i, a més, només necessiten una dosi. Així doncs, gran part de la cabana ramadera ja està protegida fins l’any que ve, que caldrà administrar una nova dosi, tant a bovins com a ovins, tal com assenyala la cap de l’Àrea de vigilància de la salut dels animals de renda del Departament d’Agricultura i Ramaderia del Govern, Sònia Abad, després de vacunar el ramat canillenc a la Solana del Forn, a Soldeu.
La vacunació de la llengua blava ha comportat més feina de l’habitual per a l’estiu, tant per als ramaders com per als veterinaris del Govern, que s’han encarregat de punxar tots els animals. Normalment les malalties, parts i altres que requereixin el suport dels veterinaris és més a l’hivern, segons apunta Abad, i per exemple, la vacada de Canillo ha passat per la mànega (el passadís de tanques per on es fa passar el bestiar per rebre les vacunes i altres atencions) fins a tres vegades, perquè en el seu calendari de vacunació consta l’IBR a l’estiu, i les altres hi hauran passat dos cops abans d’acabar el setembre. Però més enllà de requerir “més dedicació”, que obliga a deixar altres feines del camp i per tant vagin “més justos de temps”, de preocupació n’hi ha hagut “com sempre”, segons apuntava el ramader Toni López. En aquest sentit, el vaquer de Canillo, que controla tota la colla bovina durant el seu trànsit per la muntanya, Miquel Font, tampoc ha notat més neguit de l’habitual entre els seus col·legues ramaders i ha assegurat que “no hi ha hagut gaires incidents”. Tampoc ha vist cap animal amb símptomes greus, encara que reconeix que algun animal pugui ser portador del virus. A més, amb la propera davallada de les temperatures també desapareixerà el risc de contagi per llengua blava, ja que aquesta malaltia es transmet per la picada de mosquit, i amb el fred aquests desapareixen. I si no és que l’animal es posa malalt, tot i tenir el virus, la seva carn i llet, i productes derivats es poden consumir, segons explicava la veterinària del Govern.
Ara bé, és cert que l’animal pot arribar a morir si no s’agafa a temps la malaltia i per això és tan important organitzar aquestes campanyes de vacunació, “per prevenir la malaltia”, i fer-ho també en consonància amb els territoris veïns, perquè ni els virus ni els bacteris, com tampoc les malalties que poden causar, entenen de fronteres.
El sanejament
El Comú de Canillo cedeix les tanques per poder muntar la mànega i el recinte per tenir agrupat el bestiar. La vigília de la visita dels veterinaris, el vaquer i els altres ramaders reuneixen els animals i així s’agilitza la feina de l’endemà. Començant a les 8 hores, al voltant de les 11 hores ja s’havia revisat l’estat de salut dels 285 caps de bestiar i se’ls havia injectat la vacuna pertinent. Enguany aquest sanejament s’ha retardat a finals de mes (normalment es feia a principis d’agost) i també es retarda el pas de la vacada cap a les pastures de la Portella i Siscaró per a la setmana vinent. Arribarà a la vall d’Incles a l’octubre i a finals de la temporada tornaran a les explotacions ramaderes per passar l’hivern.