El Consell de ministres avalava aquest dimecres un nou decret pel qual s’aprova la política de seguretat de la informació del Govern i la creació del Comitè tècnic de seguretat de la informació. La novetat, ja que aquest decret substitueix l’aprovat el 2023, és la incorporació en el comitè el responsable de la seguretat de la informació del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). L’objectiu és reforçar la seguretat de la informació en la gestió de la història clínica compartida, entre d’altres, que s’alineï amb la política de seguretat de la informació del Govern i reforçar-la davant possibles ciberatacs.
El nou decret s’emmarca en la normatica que des del 2021 s’ha anat desenvolupant establint directrius a complir especialment en organitzacions que proveeixen serveis considerats crítics o essencials amb l’objectiu de dotar les entitats de mitjans per garantir “un nivell de seguretat òptim, en un context d’un món digitalitzat i cada vegada més dependent dels serveis digitals”, ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha qualificat el nou decret com “un pas més” per protegir la informació sensible, després que l’any passat també es modifiqués aquest decret per incloure al comitè un represnetant del departament de Tributs i Fronteres, responsable de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal, que també té la consideració de sensible.
El nou decret s’ha aprovat a proposta del secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell.
Nova quota general per a 900 autoritzacions d’immigració
Des d’avui ja està oberta una nova quota general d’autoritzacions d’immigració de residència i treball. El reglament preveu un contingent de 900 treballadors, ampliable com és habitual en un 30% en cas de ser necessari, de tal manera que es podria arribar a 1.070 persones. Segons ha detallat el ministre portaveu, Guillem Casal, 702 permisos es reserven per a residència i treball i altres 198 per a fronterers.
Les xifres aprovades són les mateixes que les del Reglament de fa un any, quan es va reduir en un 33% respecte a la quota anterior. Una reducció “considerable”, segons Casal, i amb la voluntat de garantir un creixement més “sostenible i digerible” del país. En aquest sentit, el ministre ha recordat que el 2023 el total de la quota va ser de més de 5.000 treballadors i que l’any passat es va reduir a 1.800, tenint en compte el reglament de primavera i el de tardor.
Enguany, la voluntat és mantenir la mateixa línia que l’any passat, també amb la quota que s’obri a la tardor, buscant un equilibri entre un creixement sostenible i donar resposta a les necessitats del teixit productiu i empresarial del país. El termini per presentar les sol·licituds al Servei d’Immigració en el marc del reglament aprovat ahir finalitzarà el 31 d’octubre.
Casal ha aprofitat per recordar que les properes setmanes és previst que s’aprovi un reglament de quota per a la temporada d’estiu i que s’ha allargat la vigència dels permisos de residència i treball d’aquells temporers del sector de la hoteleria i la restauració fins el proper 15 de juny per permtre cobrir les necessitats de mà d’obra del sector mentre no s’obre la nova quota especial.
Interior treballa en un pla d’actuació pel centre penitenciari
En resposta a l’Informe del Raonador del Ciutadà, que denuncia “deficiències greus” al centre penitenciari de la Comella, des del Ministeri de Justícia i Interior es treballa en un pla d’actuació en el que es detallin els recursos -humans, tècnics, d’espai, etc- per atendre els interns amb problemes de salut mental. Es vol tenir disponible aquest pla de cara a finals d’any, segons ha apuntat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha afirmat que el Govern “és sensible” a les situacions que donen a la presó.
L’IAD, assessor per a la prevenció de la violència domèstica
Aprofitant que s’havia de modificar el reglament de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica per canviar-ne l’organigrama i que n’exerceixi la presidència la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i no la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, després del traspàs de totes les competències en matèria d’Igualtat, s’ha reforçat la composició i les funcions de dita comissió per garantir una millor coordinació interministerial i s’incorpora l’Institut Andorrà de les Dones com a entitat assessora i de suport tècnic.