Si els casos de càncer de mama diagnosticats a l’hospital van ser l’any passat un total de 74 (25 a persones més joves de 50 anys i quatre a més grans de 80), els de càncer de pròstata i de còlon i recte encara en van ser més. En concret, el 2024 el laboratori d’anatomia patològica del SAAS en va detectar 89, un dels quals a una persona menor de 50 anys i 14 a majors de 80. Els de còlon i recte en van enfilar a 84, 11 dels quals a persones per sota dels 50 anys i vuit a majors de 80.

El responsable de la unitat d’oncologia, Santiago Albiol, ha valorat que en el cas dels tumors de pròstata la xifra és similar a la del 2023, ara bé, pel que fa als de còlon i recte hi ha hagut “un repunt” a causa del cribratge poblacional per detectar-los de manera precoç que s’ha posat en marxa des de l’any passat, tal com ha puntualitzat la directora del SAAS, Meritxell Cosan. Per la seva part, la ministra de Salut, Helena Mas, ha remarcat que sigui com sigui l’objectiu és “poder tenir els millors tractaments” i incidir en la detecció precoç, per la qual cosa s’han començat els cribratges per als que tenen més prevalença.

La intenció del SAAS seria poder recuperar la cirurgia del càncer de pròstata que s’havia portat a terme al Principat. Aquesta és “la voluntat”, segons Cosan. Quelcom que de moment és més aviat una declaració d’intencions perquè no ha pogut precisar en quin termini es podria tornar a operar al país. I és que caldria atraure talent per poder-ho portar a terme. En aquest sentit, ha reconegut que els uròlegs que estan treballant a Andorra són d’edat avançada, un fet que ha influït en el fet que deixin de fer intervencions quirúrgiques. 

Precisament pel que fa a la captació de professionals, la directora del SAAS considera que tenir en perspectiva poder realitzar entre 50 i 60 intervencions per tumors de pròstata pot ser un bon reclam perquè un o dos facultatius puguin desenvolupar la seva carrera professional aquí.