La ratificació del document final del Pacte nacional per a la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari es fa esperar. La primera convocatòria per portar a terme la signatura amb foto inclosa havia de ser, tal com va publicar el BonDia, aquest dijous, però precisament dos dies abans, els actors concernits van rebre un correu anunciant l’ajornament de la cita per al pròxim 8 de juliol al migdia. I és que, segons les fonts consultades, hi ha alguns d’aquests agents implicats que encara no han pres la decisió d’adherir-se al Pacte.

També cal dir que, de fet, el text definitiu del Pacte va ser transmès justament el mateix dia en què es comunicava la nova data per a la ratificació. Hi ha fins i tot alguna de les associacions implicades que, encara a dia d’avui, no ha rebut ni tan sols el document final. Així, tot i que el volen ratificar i “confien en la bona voluntat del Govern”, continuen demanant com han fet repetidament durant aquests mesos poder veure com ha quedat el document definitiu.

Les motivacions de les associacions que no s’adhereixen al Pacte nacional de Salut tenen a veure en alguns casos amb la manca de suport de les forces polítiques, algunes de les quals ja van manifestar poc després de la presentació del primer esborrany que no hi donarien suport, sobretot per la manca de concreció del document, tant pel que fa a les propostes com a la calendarització de les mateixes. Algunes de les entitats exposen que ja tenen experiències prèvies de treballar documents amb línies estratègiques i accions que després d’una feina intensa, al seu parer, no es porten a la pràctica.

També hi ha algun dels col·legis professionals de l’àmbit de la salut que es planteja no signar el Pacte. A més, segons ha pogut saber el BonDia, alguna de les entitats importants en l’àmbit de l’atenció sanitària que no tenia gens clara la seva adhesió, finalment hi donarà suport després de rebre per part del Govern insistents peticions encaminades a donar el sí. Quant als partits polítics que no tenien clara la seva adhesió, a hores d’ara, encara han d’acabar de treballar el contingut del document final i de decidir què faran. Va ser a mitjans de gener quan es va presentar el primer esborrany del Pacte de salut. En aquell moment, el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que en un parell de mesos estaria enllestit. Mig any després s’està a punt de rubricar el document, tot i que encara no es pot completar la part final on es consignen quins grups parlamentaris i partits el signen, ni quins col·legis professionals ni entitats en l’àmbit de la salut ho faran. El que sí que es dona per fet és que s’hi comprometen el Govern, la direcció de la CASS i el seu comitè d’empresa, la direcció del SAAS i La Visura Ciutadana.
 
Més referències a la discapacitat, joventut i col·lectius vulnerables
El document final del Pacte nacional per a la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari introdueix més referències a diferents col·lectius que no se sentien prou inclosos en el primer esborrany. En aquest sentit, convé recordar que la ministra de Salut, Helena Mas, ja havia valorat al mes d’abril que moltes de les 170 aportacions que s’havien fet a l’esborrany havien posat en relleu la importància de determinats col·lectius, “que han de quedar reflectits en el pacte d’una manera més transversal”. I és en l’apartat dedicat als objectius del Pacte nacional on s’assenyala que s’ha de vetllar perquè els serveis sanitaris siguin accessibles per a les persones amb discapacitat i diversitat funcional. Una expressió aquesta darrera que s’ha introduït com a novetat en tot el document.

Dins d’aquesta atenció amb perspectives integradores també se citen expressament els col·lectius vulnerables com ara la gent gran, les persones amb malalties cròniques, greus o que evolucionen cap a la discapacitat, les persones amb problemes de salut mental o les que estan en una situació de soledat no desitjada. Pel que fa als joves, hi ha el compromís d’avaluar els circuits i serveis específicament adreçats a ells per garantir-ne l’accés. Igualment, s’introdueix la perspectiva de gènere amb programes preventius i d’atenció que diferenciïn els problemes específics de cada gènere.

Pel que fa a les prioritats, s’introdueix la referència a l’atenció pal·liativa i la necessitat de portar a terme accions per tenir cura de les persones que viuen en soledat en coordinació amb el ministeri d’Afers Socials.

El document final manté l’estructura inicial i s’ha enriquit, entre d’altres, amb les al·lusions esmentades. Sempre, però, en el marc d’una declaració d’intencions i principis que s’haurà de traduir en polítiques concretes. I això, sembla, que és el que frena algunes de les adhesions.