L'Organització Mundial de la Salut (OMS) decidirà avui si torna a declarar la verola del mico, ara denominada malaltia d’Mpox, emergència sanitària internacional a causa del brot més agressiu que s’està donant sobretot al continent africà. En aquest sentit, convé recordar que fa dos anys ja es va declarar aquesta mateixa emergència mundial a la qual es va posar fi fa poc més d’un any. I és que la xifra de casos notificats en el primer semestre del 2024 és la mateixa que la registrada en tot el 2023. Així, fins ara s’han verificat 2.030 casos i 13 morts aquest any en comparació amb els 1.145 casos i 7 morts en tot l’any passat.
5 casos des del 2022
Pel que fa a la situació al Principat, si bé es van detectar el 2022 quatre casos d’Mpox, l’any passat només n’hi va haver un de sol, segons ha informat el ministeri de Salut. Actualment, i durant tot el que portem del 2024, no s’ha registrat cap cas, tal com han confirmat les fonts consultades.
Tot i així, des de Salut també s’ha incidit que es manté la vigilància i control sobre la malaltia. En relació amb això, cal destacar que el procediment d’actuació davant la sospita d’un cas d’Mpox es va actualitzar al de març. En el document es recull que són justament aquestes mesures de vigilància i la ràpida detecció de nous casos les que propicien la contenció dels brots epidèmics.
Els símptomes comuns de la malaltia inclouen erupció cutània o lesions en les mucoses acompanyades de febre, mal de cap, dolors musculars, mal d’esquena, poca energia i ganglis limfàtics inflamats. El virus es pot transmetre a través del contacte físic amb una persona malalta, de materials contaminats o d’animals infectats.