Des del ministeri de Salut es treballa perquè el Pla oncològic nacional “pugui veure la llum aquesta legislatura”. Així ho va manifestar la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, que va detallar que la voluntat és “poder-ho endreçar tot, regular-ho, i poder disposar de dades robustes i fiables”. En aquest sentit també es treballa en altres patologies i aspectes de salut, ja que disposar de dades és indispensable “per poder marcar bé les polítiques sanitàries”. En aquest sentit, el president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va afegir que “ens interessa molt per veure com evoluciona el càncer entre la població en general”, i per això cal saber els tipus de tumor, per edat i altres variables. Les declaracions les van fer tant Pérez com Saravia en el marc de l’11a Caminada contra el càncer que va tenir lloc ahir entre les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Pérez va explicar que el que s’està “treballant i acabant de lligar” amb el Pla oncològic nacional és justament poder disposar de dades i crear el tan reivindicat registre de tumors. En aquesta línia va explicar que “sembla que no hagi de ser complicat, però sí que ho és”, ja que amb el dret que tenim a Andorra de poder escollir el professional i el tractament “tenim una fuga de dades”. Així, la secretària d’Estat de Salut assenyalava que el càncer es pot haver detectat al país o a fora i el tractament i seguiment igual, es pot fer al país i a fora, i “quan no tots passem per la mateixa via, les dades es fuguen”. Hi ha qui, per les raons que sigui, es fa visitar per un especialista fora de les fronteres, i llavors dins el país no es registra el cas. És per això que s’estan mirant les diferents casuístiques per “veure com es poden recollir,  ja sigui per proves diagnòstiques, per visites mèdiques o derivacions, però que totes es bolquin i ens donin xifres de l’estat oncològic del país”. “El diagnòstic és una dada confidencial”, afegia Pérez, i per tant cal que tot estigui “ben recollit dins un circuit molt ben establert”.

“Govern no mou fitxa”
Saravia aprofitava l’11a Caminada contra el càncer per reiterar les reivindicacions de l’entitat que presideix: un registre de tumors, la radioteràpia, pisos tutelats... “Algunes d’aquestes coses són imprescindibles, però el Govern no mou fixa”, va lamentar abans de començar la marxa. En relació amb la manca de dades, i concretament la concernent al registre de tumors, el president d’Assandca va reconèixer que si bé “no és difícil” disposar-ne, “sí que és laboriós”. Així, va detallar que les dades ambulatòries es disposen molt fàcilment, però calen les poblacionals, i va recordar que entre unes i altres hi ha una diferència “molt important”. Prop d’un 20% de la població no està dins l’estadística ambulatòria.

En un altre ordre de coses, Saravia també va demanar l’ajut del Govern per remodelar el local perquè es puguin oferir més serveis als afectats. “Ja que no rebem cap subvenció, que en aquest cas ens puguin ajudar a tirar-ho endavant”, va pregar després d’explicar que la recaptació de la venda de samarretes d’enguany es vol destinar justament a millorar el local per oferir serveis que no es presten dins la cartera de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Durant aquesta setmana es coneixerà la recaptació aconseguida, que Saravia confia que sigui una xifra propera a la d’edicions anteriors, malgrat que s’han venut menys samarretes que els últims anys. Tot just al voltant de les 1.200 (1.500 l’any passat, i es volia arribar a les 2.000).