El president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, creu que “en vista de les xifres de càncer al país” potser caldrà una altra unitat específica d’alguna tipologia més de patologia oncològica, com s’ha fet amb el de mama, i també un oncòleg. De tota manera, considera que les darreres actuacions del SAAS en relació amb l’atenció dels pacients de càncer estan “en el bon camí”. Ha fet aquestes declaracions en el marc del Dia mundial contra el càncer.
Pel que fa a la futura llei de l’oblit sanitari, Saravia ha explicat que en les trobades amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i amb Demòcrates els van portar el text de la llei francesa que ho regula “perquè se la poguessin mirar” i es pugui adaptar a la realitat del Principat. Quant al proposició de llei presentada pel PS, ha subratllat que s’han afegit algunes coses sobre les quals no s'ha volgut pronunciar “si estan bé o malament”. De tota manera, pel que fa a les malalties mentals ha dit va dir que “no hi entrem”, i sobre l’hepatitis C, que “sempre ha estat lligada amb el càncer”.
A més dels partits polítics, Saravia també ha mantingut reunions formals i informals amb alguns directors de companyies d’assegurances “i més o menys veig que tots volem el mateix”. I què és això que uneix tots aquests actors? Doncs que els infants, quan hagin passat cinc anys de la curació de la malaltia, no tinguin l’obligació d’haver-ho de declarar a l’hora de buscar una feina o una assegurança. “Que no tingui cap conseqüència”, ha insistit el president d’Assandca.
Saravia ha exposat que si per desgràcia es torna a tenir una malaltia que ja es va tenir fa un temps, l’assegurança no ho cobreix. “I amb aquesta clàusula totes les companyies estan cobertes”. Tot i així, ha subratllat que parlant amb uns i altres “hi ha una intenció força bona de tirar endavant la llei de l’oblit, sobretot per als nanos, una persona de 40 o 50 anys normalment la seva vida ja la té encarrilada, però un nano no té cap culpa que perquè va tenir un càncer de petit tingui després problemes per trobar feina o per demanar una hipoteca”.
Els pacients aprenen a cuinar aliments saludables
Setena edició del taller La paella pel mànec organitzat per Assandca amb la col·laboració del cuiner i professor del Lycée Hugues Lemarignier i la nutricionista Marta Pons. Enguany els pacients han pogut entrar a la cuina del restaurant d’Application del Lycée per posar-se davant els fogons i cuinar tres plats que després s'han pogut degustar. Només ho han pogut fer 20 persones i, atès l’èxit, Assandca es planteja fer dues sessions l’any vinent. “A la gent una de les coses que l’atrau molt no és només estar-hi, sinó participar”, ha declarat Saravia.