Segons la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, Andorra “té bona reputació” a nivell internacional i “no necessita fer cap canvi d’imatge”. Ni tan sols al Comitè per a l’eliminació de la discriminació de la dona (CEDAW per les seves sigles en anglès) després de l’enrenou per les declaracions que hi va fer la presidenta d’Stop Violències el 19 d’octubre del 2019, Vanessa Mendoza, i el posterior procediment judicial que es va obrir pels suposats delictes de difamació amb publicitat contra el Govern (article 172 del Codi Penal d’Andorra), difamació contra els coprínceps (article 320 de la mateixa codi) i delictes contra les institucions (article 325 de la mateixa Codi), dels quals  va ser absolta i la sentència va esdevenir ferma el febrer passat. Tor ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa que ha ofert conjuntament amb Jelena Pià, andorrana que ha estat escollida per ser membre del Comitè d’Experts de la CEDAW. 

Contràriament al que es podria pensar, que la candidatura presentada per Andorra semblaria tenir l’objectiu de  reparar la imatge del país, que hauria pogut quedar malmesa de l’afer més amunt esmentat, la mateixa Pià ha deixat clar que el seu rol és el “d’experta pro bono (de servei públic i voluntari) i independent” i que no anirà al CEDAW a representar cap país ni cap organització. La independència dels experts “és el que garanteix la qualitat de l’acompanyament”, ha manifestat l’experta en igualtat de gènere. A més, per evitar possibles conflictes d’interessos, “mai seré relatora d’Andorra”, va subratllar.

 
Resposta “robusta”
L’experta andorrana, que començarà el seu mandat el gener del 2025 i l’acabarà després de quatre anys, el desembre del 2028, considera que més enllà dels coneixements sobre igualtat de gènere, els trets diferenciadors que li permetran aportar més valor afegit en el si del comitè d’experts de la CEDAW són el multilingüisme i el fet de venir d’un país petit, de tal manera que podrà aportar un acompanyament “adaptat a la realitat” de l’Estat part del Conveni de les Nacions Unides per a l’eliminació de les discriminacions envers les dones que requereixi els seus consells. 

Les seves prioritats passen,  a part de fer l’acompanyament i assessorament, pel grup de treball de lluita contra la violència de gènere, on vol contribuir a fer recomanacions que puguin donar una “resposta més robusta” en l’àmbit de la prevenció de la violència. També farà part del grup de treball per estudiar mètodes per agilitzar el procés de presentació dels informes per part dels Estats i aportar conclusions del comitè d’experts. D’altra banda, ja ha estat reclutada per Bandana Rana, candidata del Nepal que va obtenir el major nombre de vots en la selecció dels experts per al CEDAW, per al grup de treball per pal·liar els estereotips, entre d’altres, en l’àmbit escolar. “Són subgrups als quals jo puc aportar la meva experiència”, va anunciar Pià, que deixa la porta oberta a participar en altres iniciatives.

La seva també va resultar ser una proposta robusta, ja que tal com ha destacat la ministra d’Afers Exteriors, Pià va quedar segona de la vintena de candidates que es presentaven per a les 11 vacants a cobrir el CEDAW: va aconseguir 140 vots dels 188 Estats que participaven en la votació. Un resultat que, més enllà dels mèrits de Pià, també és fruit dels esforços realitzats per part de la diplomàcia andorrana. En aquest darrer sentit, Tor ha explicat que amb l’elecció de Pià al comitè d’experts de la CEDAW hi ha hagut “una convergència de prioritats” del ministeri que encapçala: la promoció de la igualtat de gènere, el reforç de la presència i influència d’Andorra en organismes internacionals, la promoció del talent nacional i dels nombrosos experts nacionals, el perfil dels quals encaixa amb les ambicions dels diferents organismes internacionals. En aquest punt, la ministra ha afirmat que amb les accions dutes a terme per Afers Exteriors en general i amb l’elecció de Pià en particular, “hem guanyat visibilitat i credibilitat en l’escenari internacional”.

 
Experta en igualtat de gènere i diplomàtica 
Jelena Pià, llicenciada en Economia, té 25 anys d’experiència en matèria de relacions internacionals, concretament en els àmbits de la justícia de gènere i la prevenció de les atrocitats massives amb l’augment del coneixement i la sensibilització sobre la promoció i protecció dels drets humans i la igualtat de qüestions de gènere. Ha estat diplomàtica durant onze anys a la Missió permanent d’Andorra a les Nacions Unides i assessora del Center for Women’s Global Leadership i Women’s Environment and Development Organization per coordinar la campanya que va donar lloc a la creació d’UN Women, entre d’altres.