Tot i que al Lycée Comte de Foix hi ha moltes entrades, de seguida s’endevinava per on s’havia d’entrar per anar-hi a donar sang. Una armilla de diversos colors llampants identificava els voluntaris, tots ells alumnes del centre, que ajudaven els donants, al carrer i just a l’entrada del centre, a arribar fins a la sala de la tercera planta on es feia la campanya. A la sala també hi havia voluntaris, que s’encarregaven d’acompanyar els donants en tot el procés de donació, des que arribaven fins que sortien, en l’aspecte més burocràtic.

Un d’ells era el Rodrigo, de 16 anys, que explica que la professora els ho va oferir i de seguida s’hi va apuntar. “De moment, només faig de voluntari aquí, però m’agrada molt fer-ho i potser en el futur ho faré en d’altres llocs, tot i que encara no he pensar on podria anar”, afirmava mentre no perdia de vista el donant que li tocava acompanyar. Segons el secretari general de la Creu Roja, Joan Saurí, “està bé perquè així la gent jove assumeix els valors de solidaritat i humanitat, que és molt important que l’adquireixin al seu ADN, perquè un dia seran grans i ho hauran de posar en pràctica”.

Parlant de donants, la Tamara estava estirada en una llitera del fons a la dreta de la sala. Se la veia resignada a l’espera que ja havia fet altres vegades, ja que és una habitual de les donacions de sang. “He vingut sempre que he pogut i vinc perquè crec que és necessari per a la salut dels altres, ja que no tothom està al mateix nivell de benestar”, valorava, al mateix temps que afegia que “jo mai he necessitat sang, però penso que és molt agraït que quan te’n faci falta, et donin aquesta ajuda”.

Organitzada per la Creu Roja, aquesta última campanya de l’any es duu a terme al Lycée entre dilluns i dimecres, d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores. Des de l’ONG esperen arribar a les 300 donacions, a raó d’un centenar per dia. En total, la previsió anual arriba fins a les 1.500 cessions, una xifra similar a la de l’any passat. “Cada cop tenim més demanda per fer-ho a diferents llocs i ja fa anys que estem en una xifra estable, però estem al límit per quantitat de gent i espais”, ha afirmat Saurí.

Avui la cita prèvia estava pràcticament plena, però com que el 10% solen ser baixa i alguns són rebutjats, demà i dimecres hi ha opció perquè tothom que vulgui s’aproximi al centre docent a donar sang. “No perjudica el donant, al contrari, l’afavoreix, perquè la donació força el cos a reactivar les cèl·lules, així que és un bé personal, a banda del bé solidari i humanitari”, ha explicat el secretari general de la Creu Roja, que ha assegurat que la xifra de donants a Andorra sobrepassava els de la ciutat de Lleida.

Una altra opció dels donants que es passin pel Lycée aquests dies és fer-se donant de medul·la òssia, gràcies a la col·laboració entre el SAAS i la Fundació Josep Carreras de lluita contra la leucèmia. La Tina, una llevadora del SAAS, era l’encarregada de gestionar-ho al Lycée. El procediment és fer una analítica de sang, que s’envia a Barcelona, per determinar si aquella persona és compatible per ser donant quan sorgeix una demanda concreta. Arribat el cas, se li fa una analítica més completa al donant, si és que continua interessat a ser-ho. “Ara va disminuint el número de gent que s’hi apunta, perquè la majoria de donants de sang són repetidors i ja els tenim registrats”, lamenta la Tina, que afegeix que el límit de 40 anys també hi té a veure.