Un total de 77 empreses del centenar amb més de 50 de treballadors que tenien l’obligació de dipositar els plans d’igualtat al Govern ja ho han fet, segons ha informat l’Executiu. El ministre portaveu, Guillem Casal, ha recordat que s’havia allargat el termini fins al 31 de desembre, ja que la  mesura representava una càrrega de feina addicional per a les empreses, tant per lliurar els plans d’igualtat com per introduir les dades al Registre públic de les dades i indicadors sobre la bretxa professional de gènere.

En aquest sentit, a banda dels plans d’igualtat, el Govern va establir l’obligació de totes les companyies establertes al país –independentment del nombre de treballadors en plantilla– de registrar, cada any, els indicadors salarials vinculats al gènere corresponents a l’exercici anterior. Entrant al detall, un 50% de les empreses del país, prop d’unes 2.50, de les 5.000 que s’estimen que no són unipersonals o inactives han presentat el seu registre de la bretxa.

L’objectiu d’aquestes dues iniciatives, que s’emmarquen en el desplegament de la Llei 6/2022 per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, és eliminar la desigualtat estructural que pateixen les dones respecte dels homes en tots els àmbits de la vida i garantir la igualtat d’oportunitats de dones i homes i la no-discriminació. 

En aquest punt, Casal ha insistit en la importància de facilitar les dades al Govern per poder adoptar les polítiques públiques pertinents, i va recordar que enguany les empreses tenen fins al 30 de març del 2025 per dipositar les dades de la bretxa salarial actualitzades corresponents a l’any 2024.

Multes de 3.000 euros
Malgrat que caldrà estudiar cas per cas, les empreses que no han complert amb les obligacions de presentar el pla d’igualtat i les dades de bretxa salarial s’enfronten a sancions que poden superar els 3.000 euros, segons ha recordat Casal.