Un llamp, un ocell, una branca d’arbre, papers o plàstics podrien ser a l’origen de l’últim gran tall de subministrament elèctric, que va deixar el país sense llum durant uns vint minuts. Així ho exposa el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, en les respostes que ofereix als consellers de Concòrdia, Cerni Escalé i Núria Segués, arrel de la incidència que va tenir lloc el passat 22 de setembre.

Es van realitzar, un cop restituït el subministrament elèctric, dues inspeccions de la línia afectada per intentar identificar la possible causa de l’incident i actuar en cas que fos necessari, “però no han permès identificar cap causa” concreta. L’avaria es va originar un per un curtcircuit provocat pel contacte “d’algun element esporàdic”, afirma Forné. 

El secretari d’Estat explica que en produir-se l’incident, van actuar les proteccions i es va “bloquejar el tancament de l’interruptor que permet que l’energia circuli entre la Margineda i Adrall”, un mecanisme que requereix la revisió visual de l’estat del blindatge, l’anàlisi de les dades registrades i un rearmament manual per part dels tècnics de l’explotació des de la mateixa ETR.

Els tècnics de Feda “van segui el procediment preestablert”, es van activar l’equip de permanències i es va procedir al rearmament manual de l’enclavament i a fer els comandaments per tancar interruptors i “reprendre el servei al més ràpidament possible”.

Incidència inusual però repetible
El país es pot proveir completament tant pel cantó espanyol com pel francès, per la qual cosa quan hi ha una incidència, i deixa d’haver-hi tensió suficient en la línia que subministra energia en aquell moment,  s’activa l’altra línia i en 15 segons, segons especifica Forné en les seves respostes a Concòrdia, es pot tornar a proveir electricitat. Aquell 22 de setembre, però, la línia de França estava inhabilitada perquè s’hi estaven realitzant tasques de manteniment.

Unes tasques molt necessàries perquè, quan es duguin a terme les obres de la futura línia d’alta tensió entre Adrall i la Margineda, “caldrà estar algunes setmanes sense connexió pel costat espanyol, i per tant caldrà que la connexió amb França sigui absolutament fiable i que tingui tots els manteniments fets a l’avança”. De fet, els treballs a la línia francesa estaven programats i pactats també amb Feda. 

Serà una situació de vulnerabilitat, i se’n “continuaran produint” quan una de les dos línies requereix fer manteniment, afirma Forné, que afegeix que la nova connexió amb Espanya “suposarà també una millora de la capacitat i la qualitat del subministrament”.

6,23 minuts 
El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat explica que es fan “operacions de prevenció i manteniment de forma constant”. Les línies d’alta tensió es revisen anualment amb visites presencials i es fan les reparacions que siguin necessàries. De forma complementària es fan revisions amb drons que permeten analitzar la línia sense necessitat de fer tot el recorregut a peu. Així mateix, es fan termografies que permeten detectar punts calents, de manera “periòdica i la darrera va tenir lloc l’any 2022 a les línies de la Margineda i de la Massana”. També es fan treballs de neteja del traçat.

Les Estacions Transformadores i Repartidores (ETR) també son revisades anualment , “aprofundint en els equips de control comanda i auxiliars, equips de maniobra de mitjana tensió, equips de maniobra i encapsulament d’alta tensió i els transformadors de potència per als quals hi ha protocols de manteniment mensuals, anyals i quinquennals”.

Unes operacions de manteniment i inversions que contribueixen a que Andorra tingui un dels temps d’interrupció equivalent a la potència instal·lada dels més baixos de l’entorn, i que l’any passat va ser de 6,23 minuts, “un valor excepcionalment bo”, segons Forné.

Infraestructures crítiques cobertes
Tant l’Hospital com els edificis on es troben els cossos especials de l’Estat i altres infraestructures que es consideren crítiques compten amb equips d’alimentació d’electricitat que s’activen en cas de tall de subministrament. A més, Feda disposa de grups electrògens preparats per si en una situació de manca de subministrament cal actuar en algun edifici d’interès per a la població en cas de crisi.

A més a més, també disposa de grups de producció mòbils per reforçar l’abastiment en cas de fallida en els equips instal·lats. En aquest punt, Forné recorda que Feda i Protecció Civil tenen signat un conveni de col·laboració per actuar en situacions d’emergència i Feda revisa els grups electrògens de les instal·lacions crítiques indicades per Protecció Civil.

Impossible l’autoabastiment
La xarxa elèctrica “no permet, de cap manera” mantenir el subministrament sense la connexió a França o Espanya. Així doncs, és impossible poder aprofitar l’energia produïda internament en cas de fallada de les dues connexions internacionals. A més, per poder incrementar la producció nacional per arribar a la capacitat necessària requeriria infraestructures molt més grans.