Amb cert ensurt i no poca sorpresa es despertaven els de l’oïda més fina a Peramola dissabte passat: fins a una vintena de trets comptabilitzaven els més atents. Es tractava de l’expeditiva fórmula que les administracions, Ajuntament, departament d’Agricultura i Agents Rurals, van trobar per acabar amb el ramat d’ovelles assilvestrades que ja fa temps volten pel Rombau i han esdevingut un problema en molts sentits: una batuda de caçadors per matar-les.
És conscient, reconeix l’alcalde de Peramola, Joan Puig Bellido, que és un sistema controvertit per posar remei a un maldecap que s’anava engrandint amb el temps. Però va ser la solució articulada, defensa, després que altres fórmules no donessin resultats. “Es va provar que un pastor les pogués amansir i domesticar; ho van provar dos pastors, però no se’n van sortir”, explica l’alcalde, “tot i que el tema de sedar-les i recuperar-les tampoc no ens acabava de semblar del tot pertinent, pel problema de la brucel·losi”. En un cas com aquest, els animals haurien de passar una quarantena i una sèrie de controls sanitaris i tràmits administratius que s’allarguen molt en el temps i que acaben sent onerosos econòmicament. “Així que vam fer tot el que vam poder i vam intentar que fos el menys sanguinari possible”, justifica l’alcalde.
La batuda va erradicar “un percentatge bastant alt” dels membres del ramat, tot i que possiblement n’hagin quedat exemplars vius. En tot cas, disposen d’un permís per continuar l’actuació, que s’allargarà fins al mes de juliol. “Tot i que si fem altres intervencions ja seran més petites i puntuals”, indica Puig Bellido.
Un altre motiu de sorpresa, i desgrat, per a qui corre per la zona és la quantitat de voltors que es van aplegar atrets per les restes dels animals morts. Tot i que els responsables de la batuda van recollir una part dels animals abatuts, amb d’altres no va ser possible per les dificultats d’accés de la zona per on campava el bestiar. “Bona part les vam apartar i deixar en llocs on tinguessin el menor impacte possible” i per deixar les que van caure en llocs inaccessibles, assegura l’alcalde, compten amb l’anuència d’Agricultura.
Puig Bellido justifica la necessitat de dur a terme una acció per evitar un possible contagi de malalties infeccioses, com ara la brucel·losi, a les explotacions ramaderes de la zona. I precisament a Peramola no fa gaire que es va detectar una granja afectada per la malaltia. Així, l’actuació, està en la línia de les ordres de la Generalitat, que ha activat batudes durant aquesta setmana precisament per “intensificar la captura” de fauna silvestre i evitar la transmissió de tuberculosi a ramats domèstics. Alt Urgell, Pallars i Ripollès són les comarques afectades per aquesta mesura, segons recull la revista especialitzada Jara y sedal.
L’actuació, no obstant això, sembla no haver comptat amb el suport de tots els membres del col·lectiu de caçadors. Alguns van considerar que no era el mètode més òptim i s’haurien abstingut de participar-hi.
La part emocional
“Entenc la part emocional i el que pugui pensar el públic”, admet Puig Bellido, però suggereix que no és un procediment inhabitual i insisteix en el greu problema de salut animal que se’n podria derivar si la situació es manté encara més en el temps. El ramat d’ovelles assilvestrades anava creixent a un ritme del 30% anual “i en poc temps hauríem tingut 150 animals, així que imagineu que comencen a baixar als camps de conreu”.
A banda, suposaven un perill per als escaladors o, recorda, “la mala imatge” per a una zona que atreu esportistes d’elit, especialment en algun cas en què algun dels animals es va estimbar des del roc. “S’havia de prendre una decisió i no sé si ha estat finalment la millor, però havíem intentat altres solucions sense èxit”, conclou.