Un any més, i ja en van 45, arriba la Fira d’Andorra la Vella. Serà divendres vinent quan obri les portes. Una Fira que és “viva”, tal com ha encertat a assenyalar la cònsol menor, Olalla Losada, doncs la població hi participa i també es va adaptant a les diferents necessitats. En aquest sentit, enguany creix en nombre d’expositors comercials -era una demanda dels mateixos comerciants- i se’n trobaran 194, vuit més que l’any passat, mentre es redueix lleugerament l’espai destinat a l’exposició d’automòbils on es mantindrà la dotzena de concessionaris que ja hi havia i s’amplia també la mostra d’artesans a banda i banda del riu i des del Parc Central fins a la Rotonda.
Pel que fa a l’espai que ocupa l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), el cònsol major, Sergi González, ha explicat que s’hi havien reunit per exposar-los la necessitat de guanyar espai per als altres expositors i recuperar, en certa manera, els orígens portant a la Fira les novetats més destacades i algun vehicle amb promoció especial. El cònsol ha aprofitat per agrair la bona predisposició de l’Aiva a l’entesa i per fer propostes de millora.
És una Fira “viva” i també un dels “esdeveniments més importants del país”, i “el més important de trobada i de fer comunitat”, defensava González, que també ha destacat la feina que hi ha al darrere: “és una gran obra, s’han de coordinar moltes coses”. Una dada que ho il·lustra: s’han gestionat 1.500 acreditacions per a professionals i representants de les empreses que s’hi exposaran.
Dèiem que la mostra de productes artesanals s’ampliarà a banda i banda del riu i arribarà fins a la plaça de la Rotonda. La voluntat és “apropar” la Fira a l’eix comercial i afavorir-hi l’arribada de visitants, generant així sinergies amb el teixit comercial.
Àgora 3.0
Justament, l’estand del Comú accentuarà el vessant de trobada i de connexió que és la Fira. Batejat com a Àgora 3.0 acollirà xerrades i taules rodones, i s’hi podrà parlar amb els cònsols i consellers per exposar-los dubtes, neguits i suggeriments. Hi passaran, entre d’altres, “gent molt interessant”, representants de la Fundació Alícia, que explicaran per on passa el futur de la gastronomia, o els arquitectes responsables del projecte de remodelació de la plaça del Poble.
Tindrà una estètica “futurista” però que al mateix temps lligarà “amb les arrels” del país i de la parròquia, segons González. I amb tot això es vol que el “ciutadà estigui al centre” en el projecte de “futur compartit” per concebre la parròquia, és a dir, “que el ciutadà participi en la transformació de la parròquia”, ha explicat el cònsol recordant que “la interacció i la participació ciutadana és l’ADN d’Enclar”.
Mig milió d’euros
Com en les darreres edicions, el recinte firal ocuparà una superfície d’aproximadament 12.000 metres quadrats i s’hi espera el pas d’uns 70.000 visitants, com l’any passat. Les associacions tindran novament un espai propi, al qual caldrà sumar l’escenari on es duran a terme diferents actuacions i exhibicions culturals i esportives. En total hi haurà 53 entitats que participaran en la Fira, segons ha detallat Losada, que ha defensat que “l’escenari és vida” i que dissabte acollirà actuacions gairebé sense parar.
El pressupost destinat a aquesta 45a edició de la Fira d’Andorra la Vella ascendeix als 519.000 euros, el que són 100.000 euros més que l’any passat. Segons ha argumentat González, es deu principalment a la renovació del contracte per l’envelat, que es va incrementar substancialment. D’altra banda, en l’estand de la corporació s’han estalviat uns 10.000 euros i n’ha costat 30.000.