Unes 131 dones andorranes de mitjana avorten cada any a Espanya, la gran majoria a Catalunya. Així s’exposa en l’estudi Exporting Abortion, una investigació periodística internacional coordinada per Público, en la qual també hi ha participat un mitjà digital del país, i que ha comptat amb el suport de Journalismfund Europe. L’estudi conclou que més de 5.000 dones europees viatgen a l’estranger per posar fi al seu embaràs.
En relació amb Andorra, l’estudi explica que no es disposen de dades de dones que opten per viatjar a França per interrompre l’embaràs, ja que el país veí del nord no especifica el país de residència de les dones ateses a les seves clíniques.
També s’explica que hi ha dones que busquen avortar al país aconseguint les pastilles que ho permeten, ja sigui a través d’organitzacions no governamentals o al mercat negre, en línia.
Exporting Abortion classifica Andorra com un dels països on està penalitzat l’avortament, i, juntament amb el Vaticà, els únics països europeus on està completament prohibit. La legislació vigent no dona cap altra alternativa que viatjar si es vol interrompre l’embaràs. Amb tot, també es recull la voluntat del Govern de treballar per la despenalització i que sigui efectiva aquesta legislatura, que conclou el 2027.
L’estudi recull el testimoni d’una dona, Gina (nom inventat) que amb 14 anys va ser víctima d’una violació i va haver de viatjar a Barcelona per avortar acompanyada de la seva germana. Una experiència “molt traumàtica”, descriu la víctima per als responsables de l’estudi.