Des de la Seu d'Urgell, Rafa, docent valencià, va viure la nit més terrible, sense notícies dels pares i els tiets, que viuen a Torrent. Sortosament, tots se'n van sortir sense danys, confirmava aquest matí.
Enganxat a la televisió, àvidament pendent de les notícies, vivia ahir Rafa, professor de llengües clàssiques del Joan Brudieu, sense conèixer la sort dels seus: els pares, els tiets i la seva germana viuen a Torrent, una de les poblacions més devastades per les inundacions que van assolar València.
Va poder comunicar-se amb els pares i els oncles per última vegada, relatava, durant la tarda de dimarts. El xalet que ocupen està ubicat entre les poblacions de Torrent i Montserrat, explicava al Bondia. "Els vaig preguntar si es trobaven bé, i la meva mare em va dir inicialment que sí, tot i que començava a escolar-se l'aigua dins de la casa", hi afegeix. En aquell moment també s'havien quedat sense subministrament elèctric. És una casa d'una sola planta, explica, on començava a entrar l'aigua pel sostre de la cuina, el menjador i el passadís.
A partir d'aquesta conversa, "ja no sé res més d'ells", indica amb un fil de veu. "Amb la meva germana sí que vaig poder parlar, perquè ella viu en un pis que es troba a Torrent ciutat". En la part de la població on es troba aquest habitatge "no ha passat la desgràcia que a la part baixa del poble, que està a prop del barranc".
A les preocupants imatges que emeten les televisions i els relats que se'n fan de l'infern viscut, s'afegeixen els evidents problemes de comunicació. "Sense saber res més de com estan des d'ahir a la tarda, podeu imaginar com estic, he passat una nit de por, amb tota la família allà a baix". Tothom va quedar incomunicat, insisteix, "i els meus pares i els meus tiets, tot i estar al costat, no poden creuar d'una casa a l'altra", segons va poder saber. Potser, aventura, "ni ells mateixos tenen molta idea del que ha passat fora", conclou.
Durant tota la jornada, reconeix, va rebre el suport de companys i conveïns de la Seu, una mica "atabalat", confessava, "sense poder parar de donar-hi voltes". Ara, demanava, "caldrà que ho declarin zona catastròfica i arribarà el moment d'ajudar a qui s'ha quedat sense res, però el pitjor és que hi ha hagut qui ha perdut la vida".
D'altra banda, la corporació municipal de la Seu d'Urgell va celebrar ahir a migdia un minut de silenci a la plaça dels Oms com a senyal de condol per les víctimes de la DANA al País Valencià i Castella-la Manxa.
Representants del govern municipal i dels grups del Ple, encapçalats per l'alcalde Joan Barrera, van participar en aquest acte, juntament amb treballadors municipals. També s'hi van sumar veïns de la ciutat. En paraules del mateix alcalde Barrera, "l'Ajuntament de la Seu se solidaritza amb tots els municipis i persones afectades, que estan afrontant una situació extremadament difícil, amb recursos i infraestructures devastades, així com amb totes les persones afectades".