El sistema de gestió del pacient al bloc quirúrgic de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell canviarà de manera significativa els mesos vinents. I ho farà gràcies a la utilització d’una nova eina digital encaminada també a la humanització dels processos quirúrgics. Així, segons expliquen des del SAAS, els pacients que han de ser intervinguts quirúrgicament portaran una polsera que permetrà trametre informació sobre el procés quirúrgic a través d’una aplicació mòbil gratuïta als seus familiars i/o acompanyants a través d’un codi anonimitzat per a cada pacient.
Des del SAAS també s’informa que la utilització d’aquesta eina permetrà optimitzar l’ús dels quiròfans i millorar la planificació de tota l’àrea quirúrgica. Així mateix, la solució facilitarà l’automatització de les diferents tasques que s’han de dur a terme entre operació i operació per part dels equips de neteja i el personal de suport.
Un altre dels avantatges, és que l’eina farà que hi hagi menys estrès per als pacients i familiars gràcies a la informació que rebran en tot moment i en temps real. A més, també donarà una major autonomia al personal sanitari en reduir les tasques manuals, la qual cosa comportarà com a conseqüència la millora de l’ús dels recursos hospitalaris, entre d’altres. La introducció de l’eina també permetrà fer una anàlisi de dades i indicadors sobre el flux dels pacients, temps dels procediments i ús dels recursos.
El SAAS preveu que l’eina estigui totalment implementada abans d’aquest estiu.
Segons es posa en relleu des de la companyia tecnològica Mysphera, que és qui està portant a terme la implementació d’aquesta solució, concretament s’aplicarà el seu sistema orbital que permet automatitzar, simplificar i agilitzar processos a través de la localització en temps real dels pacients. A més, es millorarà la coordinació del personal sanitari implicat a mesura que avança en el seu procés assistencial.
Es tracta d’una solució que ja s’ha aplicat amb èxit a diversos hospitals catalans, com ara el de la Vall d’Hebron a Barcelona. Allà la posada en marxa d’aquest sistema ha permès millorar la informació, la seguretat, el flux de pacients i la satisfacció d’usuaris i familiars. Igualment, ha comportat l’eliminació de les instruccions verbals i donar resposta als canvis que es presentin. Així mateix, s’ha reduït el consum d’energia.