“Ara mateix, les esperances estan posades en el planeta Mart i també en alguns satèl·lits de Júpiter i Saturn, perquè sabem que tenen molta aigua a l’interior, així que es donen les condicions perquè la vida pugui haver triomfat”. Així de contundent s'ha mostrat avui l’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA), Carlos Briones, que ha clos la 40a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor, en la quarta conferència celebrada al Centre de congressos d’Andorra la Vella, amb una presència de públic més aviat discreta.

“De moment –ha afegit–, no coneixem que hi hagi vida en cap altra lloc que no sigui la Terra, però hi ha moltes opcions perquè sí que n’hi hagi, ja que hi ha molts llocs habitables, amb unes condicions que almenys permetrien la vida microbiana, amb microorganismes o bactèries, que podrien desenvolupar-se sense problemes, de manera que assumim que en alguns d’aquests llocs, en un percentatge dels quals sí que podria existir vida ara mateix”.

Però, si així fos, i després de tants anys en què l’home es fa aquest tipus de preguntes, no s’hauria descobert ja? Segons Briones, “si hi hagués vida microbiana, per exemple en el subsol de Mart, que és un dels llocs que explorarem, no ens envia senyals, així que no tenim perquè haver-ho descobert encara i per això s’hi ha d’anar moltes vegades per investigar-ho”. Al mateix temps, “si hi hagués vida intel·ligent amb capacitat de produir senyals de ràdio, potser estan molt lluny, ja les han enviat i encara no ens han arribat, ja que només fa cent anys que tenim capacitat per detectar-les”, ha afirmat.

Una vegada enllestida la quarta conferència de la Universitat d’Estiu i Tardor, s'ha celebrat l’acte de cloenda, amb l’exposició de les conclusions a càrrec del moderador, José María Bermúdez de Castro i, posteriorment, amb el discurs del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Ensenyament Superior, Ladislau Baró.