Fins a vuit mesos per aconseguir la resolució de la Comissió Nacional de Valoració (Conava), l’òrgan nacional de caràcter tècnic i públic encarregat de valorar les persones susceptibles de patir algun tipus de discapacitat i determinar el seu accés als programes i serveis així com a les prestacions adreçades al col·lectiu de les persones amb discapacitat. Aquest és el temps d’espera per obtenir la resolució d’aquest organisme d’almenys algun cas, quan teòricament, segons el que es troba en el portal de tràmits del Govern és que el termini de resolució és de dos mesos. 

I, és clar, vuit mesos són molts mesos, exposen des de la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD). I més, si qui espera la resolució és un menor, ja que es tracta de gairebé un curs escolar amb les implicacions que això pot suposar tant per a qui espera la resolució com per a la seva família.

I és que ni que no sigui amb tant de temps, la llista d’espera per passar la valoració de la Conava torna a ser una dificultat. Les fonts consultades exposen que des del ministeri d’Afers Socials i Funció Pública són ben conscients de la problemàtica i estan buscant solucions que passen per contractar professionals per reduir-la. Concretament, s’estaria a la recerca d’un metge.

Cal remuntar-se a la pandèmia i immediata postpandèmia per trobar també el que es considerava ja llavors un temps d’espera considerable, fins a quatre mesos per accedir al procés i un altre més per tenir reconeguda la discapacitat. Llavors, per donar-hi resposta es va contractar un metge avaluador addicional.

Temes pendents
La modificació del reglament de la Conava per canviar el procediment d’avaluació de les persones amb discapacitat no arriba. Un canvi que es va anunciar el 2019, que el 2023 el comitè d’experts dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides va recomanar al Govern que portés a terme i que fa mig any, en una reunió del Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis) es va assegurar que es portaria a terme. La finalitat del nou reglament és avaluar les persones segons el model de discapacitat basat en els drets humans tenint en compte les competències de la persona conjuntament amb la valoració estrictament mèdica i l’impacte social del menyscabament que pugui tenir. Es va fer una prova pilot, però no s’acaba d’implementar.

El que tampoc no acaba d’arribar és que la Conava avaluï si la fibromiàlgia i la fatiga crònica causen un grau de discapacitat susceptible de rebre una pensió d’invalidesa. 

La Lectura Fàcil comença a arribar a la CASS

Cal remuntar-se 15 anys enrere per trobar a l’hemeroteca que aquell any, l’Associació Lectura Fàcil va presentar el projecte que es diu així mateix, Lectura Fàcil, al Principat. Es tracta d’una metodologia que permet crear i adaptar documents perquè siguin més fàcils d’entendre per a persones amb discapacitat cognitiva o intel·lectual. Doncs bé, aquest mètode de lectura ja s’està començant a implementar a la CASS, segons els consta a la FAAD. Precisament el projecte de llei d’accessibilitat posa molt l’accent en tot el que té a veure amb l’accessibilitat a nivell cognitiu i no només arquitectònic. Així es va posar en relleu en la presentació de la darrera versió d’aquesta norma que es va presentar dijous passat en la reunió de la Comissió Nacional de Participació de les Entitats Civíques en l’Àmbit dels Serveis Socials i Sociosanitaris (Conadis).