Carine Montaner ha estat absolta del delicte de revelació de secrets en relació amb el cas Costa. Aquest migdia així se li ha notificat en la sentència. Convé recordar que durant la vista celebrada el mes de juny el fiscal general va demanar una pena de dos anys de presó condicional i dos d’inhabilitació. 

La presidenta d’Andorra Endavant s'ha mostrat “molt contenta” per aquesta resolució. “És una gran notícia no només per a mi, sinó també per al meu grup parlamentari perquè tindria conseqüències per a la meva inhabilitació”. Així mateix, ha posat en relleu que “els magistrats han fet la feina” i ha reiterat els seus arguments: “un salari públic ha de ser públic per transparència”. A més, ha recordat que quan el llavors president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, es va querellar, “els salaris dels consellers generals ja estaven publicats”.

Montaner també ha compartit que espera que la Fiscalia no recorri contra la sentència. Fonamentalment per tres motius: “perquè tots els testimonis van dir que era un abús, el marc jurídic em protegeix i l’informe de la CASS diu que va ser un error humà”. En definitiva, “no hi ha res per dir que la senyora Montaner és culpable; no, al contrari, la senyora Montaner és innocent”, ha emfasitzat.

Per la seva banda, el seu advocat, Alfons Clavera, ha comentat alguns aspectes clau de la sentència. I és que pel Tribunal Superior no hi ha l’element constitutiu del delicte de revelació de secrets que recull l’article 188 del Codi Penal. El motiu? El Consell General ja havia aprovat la modificació d’un reglament que recollia que els salaris dels consellers s’havien de fer públics. És més, en la sentència s’exposa que el salari era públic i havia de ser conegut perquè així ho establia la reglamentació vigent del Consell General. El que passa és que no va ser fins més endavant quan explícitament es va acordar que s’havien de publicar al web del Consell. Per als magistrats, el fet que després hi hagués un acord per publicar aquests salaris no impideix que ja fossin públics. Clavera ha posat en relleu que el Tribunal fa esment a la diferència entre “donar publicitat” i el concepte “públic”. “Era el que passava en aquest cas, el salari era públic però encara no se li havia donat publicitat, com vam defensar”. 

En relació amb la possibilitat que la Fiscalia recorri contra la sentència, donat que té 15 dies hàbils per fer-ho i que després s’entra en període de vacances, Clavera creu que no ho farà i opina que fins al setembre no se sabrà si hi ha recurs o no. 

Periple
Va ser el gener del 2022 quan es va admetre a tràmit la querella que Costa va presentar contra Montaner per la presumpta comissió dels delictes de revelació, violació de secrets en l’àmbit laboral, revelació de secrets, calúmnia i difamació. El parlamentari va decidir activar aquesta acció judicial perquè Montaner, mesos enrere, havia donat detalls sobre el salari que cobrava Costa al Consell General i, sobretot, perquè darrerament va insinuar en unes declaracions públiques que hi havia tracte de favor del Govern cap a l’empresa del polític. 

No va ser fins al març d’aquest 2024 quan l’exconseller general va retirar les demandes interposades contra Montaner al·legant que “ja em dono per satisfet amb la qualificació provisional del fiscal general, que veu indicis de delicte en l’actuació de Montaner”.

I precisament com que el fiscal general hi veia indicis es va celebrar el judici contra la presidenta d’Andorra Endavant. Ara caldrà veure si el recorregut judicial arriba a la seva fi.

Reaccions
Des del Partit Socialdemòcrata, el seu president, Pere Baró, ha expressat la satisfacció per la sentència absolutòria a Montaner. “Apostem per la transparència, i s’envia un missatge clar que la transparència ha de guanyar”, ha dit només conèixer-ne el resultat, després de recordar que en el seu dia ja van manifestar incomprensió pel processament. “Esperem que ara tornem a tenir la normalitat política que no hauríem d’haver perdut”, ha conclòs.

També des de Concòrdia s'ha rebut de grat la sentència absolutòria de Montaner manifestant que era “un judici que mai hauria d’haver tingut lloc”. En aquest punt, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha defensat que el resultat del judici “no podia ser d’una altra manera”, ja que el reglament del Consell General ja preveia que es donés publicitat als salaris dels consellers. I ha afegit que és “incomprensible” que les retribucions de polítics, càrrecs i organismes públics no es donin a conèixer.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, ha valorat que l’absolució de Montaner “és una bona notícia”. Igualment, ha defensat que durant el procés judicial no van fer massa declaracions per respecte a la independència dels tribunals. Un cop s’ha conegut la sentència, “mostrem la nostra satisfacció i ens alegrem per ella, el seu grup i tot l’arc parlamentari”, ha declarat. Ara el que esperen és que “això s’hagi acabat aquí”, ha conclòs.